UZ NEMANJIN PEČAT I ZLATNIK KRALJA MILANA: Istorijski muzej Srbije u sredu će predstaviti nove akvizicije

M.A.K.

22. 05. 2023. u 19:25

U IZLOŽBENOM prostoru Istorijskog muzeja Srbije, u sredu 24. maja 2023. godine u 11 časova, biće predstavljen medijima olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka, koji je početkom maja otkupljen od aukcijske kuće "Artemide aste" iz San Marina i pre nekoliko dana je donet u Srbiju.

УЗ НЕМАЊИН ПЕЧАТ И ЗЛАТНИК КРАЉА МИЛАНА: Историјски музеј Србије у среду ће представити нове аквизиције

Foto IMS

Time je muzejski fond obogaćen vrednim originalnim predmetom iz nemanjićkog perioda, o kome će govoriti dr Dušica Bojić, direktor IMS, dr Benjamin Hekić, naučni saradnik u Istorijskom institutu, i dr Vujadin Ivanišević, naučni savetnik u Arheološkom institutu.

Ovom prilikom biće predstavljen i zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića, iskovan 1882, kada je Srbija proglašena za kraljevinu. Zlatnik su Istorijskom muzeju Srbije poklonili Nevena i Saša Dimitrijević, koji su ga otkupili od aukcijske kuće "Artemide aste". Od jula, kada budu napravljene posebne vitrine, oba dragocena kulturno-istorijska predmeta, biće izlkožena u okviru izložbe "Čekajući stalnu postavku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)