ŠTA O ČOVEKU GOVORE CIPELE KOJE NOSI?Originalna izložba obuće koju su ustupili Kruševljani,a iza svake cipele,krije se i priča(FOTO,VIDEO)

S.BABOVIĆ

14. 03. 2023. u 16:00

VERUJE se da nas cipele koje nosimo najbolje definišu i da se karakter žene razlikuje i po tome da li nosi patike ili "štiklu".

ШТА О ЧОВЕКУ ГОВОРЕ ЦИПЕЛЕ КОЈЕ НОСИ?Оригинална изложба обуће коју су уступили Крушевљани,а иза сваке ципеле,крије се и прича(ФОТО,ВИДЕО)

Foto:Kuća Simića Kruševac

Koliko je to tačno i kakve tajne o nama,ali i o životu grada otkriva obuća koju nosimo, biće malo jasnije sutra u Kruševcu, gde će se u Kući Simića od 19 sati otvoriti originalna postavka. Eksponati su- cipele Kruševljana!

Jedinstvena izložba pod imenom „Od Pepeljuge do princeze – bajke o cipelama“ donosi 30 izabranih primeraka obuće koje su muzeju specijalno za ovu priliku ustupili građani. 

- Od baletskih patika, ekskluzivnih salonki, elegantnih i udobnih plesnih cipela, preko rukom šivenih bisera obućarskog zanata, dečjih cipelica za prve korake, svečanih stileto sandala sa venčanja, do skupocenih uvoznih modela za diplomiranje i toplih čizama za zimu i prve poljupce su među izloženim primercima-predočava autorka izložbe Zorana Drašković Kovačević.-Mnogima je taj poseban par cipela omogućio siguran korak u neku sasvim drugačiju budućnost. Možda nismo doživeli preobražaj poput Pepeljuge iz naslova, ali smo mnoge životne raskrsnice i pripadajuće odluke prošli u tim posebnim, srećnim ili baksuznim cipelama.

Svaku izloženu cipelu prati i kratka priča vlasnika o istorijatu tog primerka.

- Pored intimnog značaja obuće za vlasnika ilustruju i vreme kroz koje su prošle, ili još uvek prolaze probrane cipele-kaže autorka izložbe.- Kroz lične ispovesti nastavlja se otkrivanje manje poznatih podataka o gradskom životu u poslednjem veku.

 

Aktuelna postavka biće čak 14.-a, koju su za poslednjih 10 godina kustosi Kuće Simića, realizovali upravo zahvaljujući maštovitom učešću sugrađana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)