POHVALA ZA VRŠAČKOG „DON ŽUANA“: Uvršten u selekciju 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

13. 03. 2023. u 09:56

PREDSTAVA „Don Žuan“ Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca, koja je premijerno izvedena 4. marta, uvrštena je u program 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, inače najstarijeg pozorišnog festivala u Srbiji.

ПОХВАЛА ЗА ВРШАЧКОГ „ДОН ЖУАНА“: Уврштен у селекцију 72. Фестивала професионалних позоришта Војводине

Foto: NP Sterija

To je dokaz da je ova adaptacija čuvenog Molijerovog dela, u režiji makedonskog reditelja Andreja Cvetanovskog, osim vršačke publike oduševila i stručnu javnost.

-U visoko estetizovanoj postavci, sa podjednako dramskim i komičkim nabojem u glumačkom ansamblu, ovo čitanje „Don Žuana“ otvara širok prostor propitivanja odnosa glavnog lika prema ocu, dajući mu tragičke razmere. Vršački „Don Žuan“ ne donosi samo novo čitanje klasike, već uz minimalni dodatak tekstu, a bez razaranja originalnog tkiva, i jedan novi i složeniji predložak – smatra selektorka festivala Aleksandra Glovacki Velikić.

Ona je pogledala svih 18 prijavljenih predstava za odrasle, od kojih je u zvaničnu selekciju festivala uvrstila šest. U programu će biti i četiri dečje predstave.

Festival Profesionalnih pozorišta Vojvodine biće održan od 18. do 25. aprila u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!