OTIŠAO JE PLEMIĆ SRPSKE GLUME Ovako je pričao za "Novosti": Otac mi je rekao - ako postaneš komunista, ne vraćaj se kući (FOTO)

Vukica STRUGAR

10. 03. 2023. u 16:24

PRVAK Drame Narodnog pozorišta, poznati filmski i televizijski glumac Tanasije Uzunović, preminuo je danas u 81.godini na Klinici za urgentnu medicinu VMA.

ОТИШАО ЈЕ ПЛЕМИЋ СРПСКЕ ГЛУМЕ Овако је причао за Новости: Отац ми је рекао - ако постанеш комуниста, не враћај се кући (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

 Otišao je Hamlet, Isus, Tuzembah, Verhovenski, Razumihin i s njim mnogi drugi junaci koje je u JDP suvereno tumačio gotovo četiri decenije, a onda, ulogom Zarije Vučića u "Velikoj drami" ušao na velika vrata nacionalnog teatra i na njegovoj sceni ostao do kraja.

Uzunović je rođen 25. septembra 1942. godine u Nišu, u porodici izuzetno uglednog porekla. Njegov pradeda Tanasije Tasko Uzunović, bio je ustanik i učesnik srpsko-turskih ratova, a deda Nikola predsednik Vlade između dva rata i nosilac Legije časti.

Njegovoj porodici oduzeto je 11 kuća

Dolaskom komunizma, nova vlast njegovoj porodici oduzela je jedanaest kuća, a samo jedna od njih bila je dovoljno elitna da se u nju 1945. smesti američka rezidencija. I dok su se drugi širili pod krovovima Uznovića, sam glumac promenio je 32 podstanarska stana dok se nije skrasio u novobeogradskom potkrovlju.

Zato ne čude tri upozorenja koje je dobio od oca kada je krenuo na Akademiju za pozorište, film i televiziju: "Ne podmeći drugome nogu, ne preskači tuđe plotove, a, ako postaneš komunista, ne vraćaj se kući!"

Foto: Privatna arhiva

Sa izrazitim osećajem za čast i pravdu, bez predrasuda, Tanasije nam je svojevremeno rekao:

- Kad govorim o komunistima malo grešim, jer se moj prezir i ogorčenje uglavnom odnosilo na one koji su koristili svoj udeo u vlasti i izneveravali ideje. Moj najbolji drug bio je iz komunističke porodice. Celog života živeo je od svog rada, a njegovi roditelji umrli su razočarani jer su istinski verovali u ono što se nije ostavarilo.

Ovako je pričao za "Novosti"

Koliko nije bilo lako sačuvati se od ozlojeđenosti, najbolje svedoči podatak da je tek 1974, u 32. godini života, dobio prvi pasoš. U jednom razgovoru za naš list otkrio je:

- Zbog porodičnog porekla nisam mogao da ga steknem ranije. Sva moja glumačka gostovanja sa pozorištem do tada su išla na grupni pasoš. Dobio sam ga iz trećeg, četvrtog puta. Kad sam ga dobio, prvo sam otišao u London, da posle jedanaest godina vidim sestru. Meni komunisti nisu smetali, smetao sam ja njima...

Otmene pojave, lep, plav, u svemu tanani Tanasije, igrao je uglavnom - negativce. Često Nemce, ponekad četnike, ali nikad partizane i seljake. Sve do serije "Moj rođak sa sela" u kome je maestralno tumačio starovremenskog seljaka, pod šajkačom, Rajka Maleševića.

- Pod stare dane sećam se oca kako je, dok sam kao dečarac naglas učio da smo "industrijska sila", kroz zube govorio: "Lažu, sinko. Mi smo seljačka zemlja!" I jesmo, u najboljem smislu te reči. Nažalost, danas kad prolazim Srbijom ne mogu da vidim ni kravu, ni ovcu. Možda ne znamo kao Nemci da pravimo automobile, ali smo bar nekada znali da gajimo krompir i papriku. Mogli smo da budemo bašta Evrope - kazao je u jednom od naših poslednjih razgovora.

Foto: Privatna arhiva

Slučaj je hteo da na matičnoj sceni njegova prva uloga bude i poslednji glumački zadataka: kao Zarija Vučić poklonio se poslednji put publici 19. januara ove godine. Osim Zarije ostvario je u Narodnom pozorištu još puno velikih rola: u "Tri sestre", "Nevjesti od vjetra", "Neprijatelju naroda", predstavama "Derviš i smrt", "Igrajući žrtvu", "Muke sa slobodom", "Zečji nasip", "Bahantkinje", "Kanjoš Macedonović", "Henri VI", "Put u Damask", "Čudo u Šarganu"...

Poslednju premijernu ulogu ostvario je u drami Siniše Kovačevića "Godine vrana", u kome je tumačio Kralja Petra. Odigrao je mnogo zapaženih uloga u televizijskim dramama i fimovima: "Koraci kroz maglu", "Jad", "Devojački most", "Trener", "Čovek koga treba ubiti", "Šta je s tobom Nina?", "Lager Niš", "Atoski vrtovi", "Kosovski boj", "Sabirni centar"... Na malom ekranu pamtiće se njegove serije "Kralj Petar Prvi", "Gorki plodovi", "Vojna akademija", "Državni službenik", "Aleksandar od Jugoslavije" i, naravno, "Moj rođak sa sela"...

Dobitnik je značajnih priznanja, između ostalih Oktobarske nagrade Grada Beograda i Sterijine nagrade, kao i Pečata Narodnog pozorišta koji je dobio pre godinu i po dana povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Datum, vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

PORODICA I DOMAĆE VASPITANjE

POZNATI glumac imao je tri braka i jednu kći Sofiju.

- Verujem u porodično ognjište i vrednosti. Rastao sam u patrijarhalnoj porodici. Sećanje na ono najbolje u njoj, kao i u narodu - ne zaboravlja se. Imam dve sestre, a otac je govorio: "To što si ti muško je božja stvar, ali razlike nema. Postoji samo onaj ko zna, odnosno, onaj ko nauči da radi i onaj ko ne nauči". U širem kontekstu, mislim da je strašno što smo danas zaboravili domaće vaspitanje. Mnoga zla počinju od toga, pa i nepoštovanje osnovnih ljudskih vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!