APLAUZI ZA "TREĆI SVETSKI RAT" I PURIŠU: Dodelom priznanja i premijerom filma "Usta puna zemlje" zatvoren 51. Fest

A. Popadić

05. 03. 2023. u 23:03

DODELOM nagrada i premijerom poslednjeg filma Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje" spuštena je zavesa na 51. Međunarodni filmski festival Fest, čiji je ubedljivi pobednik (i trostruki laureat) iranski film "Treći svetski rat" reditelja Humana Sejedija.

АПЛАУЗИ ЗА ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ И ПУРИШУ: Доделом признања и премијером филма Уста пуна земље затворен 51. Фест

Foto: Z. Jovanović

Odlukom žirija "Treći svetski rat" je dobio "Beogradskog pobednika" za najbolji film u takmičarskom programu, jer se "ubedljivo izdvojio svojom slojevitošću". Sejedi je dobio "Pobednika" i za režiju ("fascinantnu veštinu pripovedanja"), a njegov glumac Mohsen Tanabandeh za najbolju mušku ulogu.

- Veoma sam srećan i uzbuđen što sam dobitnik najvažnije nagrade jednog festivala sa tako dugom tradicijom i velikim ugledom. Drago mi je što vam se dopao film - izjavio je Sejedi u video-poruci, uz izvinjenje što nije i lično prisutan jer radi na jednom velikom projektu.

Statua "Pobednika" za najbolju žensku ulogu pripala je Ajši Tebe za rolu Fatima-Zahre u drami "Prokleti ne plaču" Fizala Bulife. Ajša je video-porukom zahvalila Festu i beogradskoj publici i izrazila žaljenje što nije mogla da dođe.

Najbolji debi imala je glumica-naturščik Muažemi Husein u australijskom filmu Rolfa de Hera "Opstanak dobrote", a isto ostvarenje dobilo je i specijalno priznanje žirija.

Foto: Z. Jovanović

- Čuo sam sa Muažemi, bila je toliko uzbuđena zbog nagrade da je jedva govorila. Ona je naturščik, ovo je njen prvi film, a pre njega nikada nije ni ušla u bioskop. Zamolila me je da se zahvalim svim - preneo je Muažemine reči reditelj Rolf de Her, inače gost Beograda.

Nagradu publike dobila je Nina Ognjanović za svoj debitantski film "Ovuda će proći put", koju joj je uručio ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Zatvaranje Festa prošlo je u setnom tonu i prisećanju na nedavno preminulog velikana jugoslovenskog i srpskog filma Puriše Đorđevića, a njegov film "Usta puna zemlje", koji je zatvorio festival, nagrađen je "Politikinim" priznanjem "Milutin Čolić".

Foto: Z. Jovanović

-Ovaj film po čuvenom romanu Branimira Šćepanovića Puriša je dugo želeo da snimi i radio ga je sa strašću koja je bila jača od svega, od svih njegovih 98 godina, radio po svaku cenu, spreman i na kompromise, i sa velikom radošću. Iz te perspektive ovo nije samo njegov film, već i njegova žudnja za životom - zahvalio se u ime Purišine ćerke Lidije njegov zet, reditelj Radivoje Raša Andrić.

On je, umesto najavljene Nastasje Kinski, koja je iz neodložnih porodičnih razloga ranije napustila festival, i zvanično zatvorio 51. Fest.

A kada su podeljene nagrade publika u punoj sali MTS dvorane s emocijama, uzdasima i po kojom suzom ispratila je Purišino poslednje delo "Usta puna zemlje", a potom autorsku i glumačku ekipu pozdravila ovacijama.

PRIZNANjA KRITIČARA

Nagradu "Fedeora" (Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana) za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu žiri je jednoglasno dodelio filmu "Prokleti ne plaču" Fizala Bulife. Nagradu kritičara "Nebojša Đukelić" za najbolji film regiona, osvojila je rediteljka Selčen Ergun, za svoje debitantsko ostvarenje "Sneg i medved", u koprodukciji Turske, Nemačke i Srbije.

Foto: Z. Jovanović

-U Turskoj je zbog nedavnih katastrofalnih zemljotresa, razoreno je desetak gradova, pola miliona ljudi je raseljeno, puno je žrtava, zato ovu nagradu nosim nazad i posvećujem je svim tim hrabrim ljudima koji se sada bore da ponovo izgrade svoj život iz pepela - poručila je s bine gošća Festa Selčen Ergun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)