PISANJE JE ČESTO VRSTA "KARIJERNOG SPORTA": Gojko Božović, autor knjige eseja "Biografije i ožiljci", o Kišu, Tišmi i Pekiću

V.C.S.

08. 02. 2023. u 13:12

KNjIGA eseja "Biografije i ožiljci: Kiš, Pekić, Tišma", pisca, književnog kritičara, esejiste i prvog čoveka izdavačke kuće "Arhipelag" Gojka Božovića, predstavljena je sinoć u Književnom salonu "Kirka" u Beogradu.

ПИСАЊЕ ЈЕ ЧЕСТО ВРСТА КАРИЈЕРНОГ СПОРТА: Гојко Божовић, аутор књиге есеја Биографије и ожиљци, о Кишу, Тишми и Пекићу

V.C.S.

Ovu knjigu, u izdanju vršačkog KOV-a, Božović je pisao, kako je sam rekao, više od dve decenije i ona je rezultat dugogodišnjih iščitavanja dela trojice pisaca. Ono što povezuje Kiša, Pekića i Tišmu, osim činjenice da pripadaju istoj generaciji, jeste pripovedanje o temama čiji su bili savremenici, ali i korišćenje autobiografskih elemenata, kao i izražen humanistički stav.

- Sva tri pisca neposredno pripovedaju o svom životu, smatrajući da je to što im se dogodilo paradigmatično za njihovo vreme i okruženje - kazao je Božović. - Oni gaje verovanje da književnost preispituje stvarnost i ne beže od velikih tema, praveći veliku književnost. Za njih je ona bila uslov da žive kao slobodni ljudi, dok je danas pisanje često vrsta "karijernog sporta", u kom nema susreta sa prvim i konačnim temama. Ovi veliki pisci verovali su u književnost, oblikovali su veoma rano svoju, prepoznatljivu sliku sveta, koju su kasnije produbljivali i bili spremni da je brane po svaku cenu.
Božović je, takođe, podsetio da je Kiš u detinjstvu bio na udaru desnog, a Pekić na udaru levog totalitarizma, i to se ogledalo u njihovim delima. Tišma je zastupao tezu da nasilje progovara iz čoveka, čak i nezavisno od trenutaka koji proizvode istorija i društvo.

Mnoge teme koje tada nisu bile zastupljene u javnom prostoru, književnost je mogla kritički da obrađuje. Zvanični duh vremena, kako je podsetio autor, bio je tad optimistični - verovanje da svetla budućnost samo što nije stigla.

- Ovi autori imali su potrebu da se odmaknu od te dominantne slike sveta i kritički je sagledaju, sa snažnom humanističkom dimenzijom. U sve su sumnjali, što je u njihovom vremenu bio način da se sačuva autonomija književnosti i autonomija vlastitog mišljenja. U jedno, ipak, nisu: u književnost kao način da se govori o duboko ljudskim stvarima i kao način da se kroz osnovne sadržaje konkretnog iskustva dođe do iskustva za sva vremena - kaže Božović.
Na pitanje moderatorke i književne kritičarke Jovane Milovančević čiji su danas odjeci najjači, Božović je pomenuo književno- istorijski mit o Kišu:
- Kišova tradicija i uticaj kod pisaca je najprisutniji i on je danas jedan od najčitanijih klasika. Na njega se pozivaju pisci i kritičari različitih poetika. U vreme kada ljudi misle da nadzor i cenzura dobijaju neslućene tehnološke oblike, oni se vraćaju "Grobnici za Borisa Davidoviča", sagledavajući je iz savremene perspektive. U novije vreme ova knjiga objavljena je u Iranu, kao i u Kini i Latinskoj Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri