SVET IZMEĐU DRŽAVE I KORPORACIJA: Festival se ne prilagođava onima koji u filmu vide samo robu

V.STRUGAR

18. 01. 2023. u 16:16

POD sloganom "Umetnost iznad svega", na Mećavniku (od 25. do 29. januara) održaće se Šesnaesti filmski i muzički festival Kustendorf. U takmičarskom programu biće četrnaest ostvarenja iz Mađarske,Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

СВЕТ ИЗМЕЂУ ДРЖАВЕ И КОРПОРАЦИЈА:  Фестивал се не прилагођава онима који у филму виде само робу

Foto: Zoran Jovanovic

- Svojim sadržajem Kustendorf odavno ukazuje da je ušao u kalendar velikih svetskih festivala. Nama je značajan jer, isključivo, slavi kulturu i filmski ideju. Osoben je i po tome što nije komercijalne prirode, na Mećavniku ne možemo da očekujemo da ćemo gledati "Umri muški", šezdeseti deo - istakla je na početku zajedničke konferencije Maja Gojković, čije Ministarstvo za kulturu je od 2008.godine pokrovitelj Festivala. - Kustendorf je značajan i po tome što omogućuje susretanje mladih autora i emininetnih predavača, pružajući im šansu da prikažu svoje filmove i nauče nešto od najboljih.Kultura je, uostalom, najlepše mesto za život u ovim tmurnim vremenima.

TROČLANI ŽIRI

MEĐUNARODNI žiri čine italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. O nagradi "Vilko Filač" odlučiće direktor fotoigrafije Vladan radović i profesor kamere Ivan Šijak.

Nastavljajući ovu misao, osnivač filmske fešte i naš proslavljeni reditelj, Emir Kusturica, ističe da je naše vreme dramatično i zbog promena statusa svih pojmova koje smo preneli iz 20.veka.

 

Foto: Zoran Jovanovic

- Kustendorf nema komercijana karakter, samim tim ni potrebu da se prilagođava novim uslovima niti onima koji u filmu vide samo robu. Ozbiljni teoretičari predviđaju da će u budućnosti dve najvažnije stvari biti država i korporacije, a onda će doći vreme kada će biti samo - korporacija.

Na pitanje "Novosti" da li umetnost može da "održi" pažnju ako je,kako pokazuju neka istraživanja, ljudska pažnja postala najtraženija roba (jer od broja klikova zavisi profit), Kusturica je odgovario:

- Može, dok još postoje država i - korporacije. Ako postoje korporacije i država (govorim o tome ko vodi svet) još je podnošljivo. Ali, ako u budućnosti države ne bi postojale kao instuitucije, postaće problem... Danas se govori i o kompostaciji. Ukoliko je nova ideja da čovek treba da završi kao đubrivo i dobar "podstrekivač" rasta biljkaka, možemo da budemo đubrad i za vreme života, makar na naučnom nivou. Dakle, ništa od one "večne duše". Dok uz pomoć "klikova" možemo da dođemo do dobrih filmova ili predstava, zahvalni smo toj tehnologiji. Osim, ako jednog dana neko dođe i isključi nam sve to. Mislim kad bi nas neko isključio, možda i ne bi bilo tako loše.

KOVAČEVIĆU "DRVO ŽIVOTA"

NAGRADA "Drvo života" biće dodeljena Dušku Kovačeviću ,a u okviru programske celine "Retrospektiva velikana" biće prikazan njegov "Balkanski špijun" kao i film "Parižanka" Čarlija Čaplina, koji ove godine obeležava vek od premijere.

Kako je saopštio Kusturica, u okviru programa "Savremene tendencije" biće prikazan film "Kjara" Suzane Nikjareli, "Tinitus" nagrađivanog brazilskog reditelja Gregorija Graciozija, a film "Plan 75" japanske rediteljke Čije Hajakave(dobitnik sedam svetskih priznanja),prikazan je u Kanu ove godine i govori o ideji da ljudi preko 75 godina budu podvrgnuti - eutanaziji. Tu je i "Suša" Paola Viricija ( s priznanjem na Venecijanskom filmskom festivalu) i "Trougao tuge" Rubena Estlunda, laureata Zlatne palme. Estlund neće moći da dođe,ali će poslati video poruku kojom će se otvoriti festival.

NAJAVLjEN PROGRAM 16. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf

U programskoj celini "Novi autori" biće prikazani debitantski dugometražni filmovi Siniše Cvetića "Usekovanje",Munije Akl iz Libana "Kosta Brava, Liban" i Filipinca Karla Franciska Manatada " Svejedno da li je vreme lepo". Publika će moći d avidi i posthumni film proslavljenog Kima Ki Duka "Poziv od Boga" i dokumentarni film "Pazolini - Hronologija političkog zločina" Paola Fjorea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna