SEĆANJE NA DRAGOG PRIJATELJA: Radoslavu Zelenoviću nagrada "Nebojša Popović" za doprinos kinematografiji

A. Popadić

30. 12. 2022. u 13:00

DOBITNIK nagrade "Nebojša Popović", koja se dodeljuje za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture, za 2022. godinu je Radoslav Zelenović.

СЕЋАЊЕ НА ДРАГОГ ПРИЈАТЕЉА: Радославу Зеленовићу награда Небојша Поповић за допринос кинематографији

Foto D. Vujković

Ovo ugledno priznanje Zelenović je dobio "za celokupan višedecenijski rad u srpskom filmu i kinematografiji", a odluku je jednoglasno doneo žiri koji su činili Ivan Aranđelović, Svetlana Popović i Nikola Radić.

- Nagrada se dodeljuje Zelenoviću za sve višegodišnje značajne rezultate u oblastima delovanja, koji su vrlo vidljivi, a ogledaju se u zalaganju i trudu u promociji filma i kinematografije, u širenju filmske kritike i teorije, obrazovanju mladih kadrova na početku svog profesionalnog rada u sedmoj umetnosti i stvaranju uslova za što bolje funkcionisanje i dalji razvoj filmskog promišljanja, kulture gledanja filma i dijaloga o filmu kao i što boljeg funkcionisanja kinematografije - navodi se u obrazloženju žirija.

Zelenović, nekadašnji urednik Filmske redakcije Televizije Beograd i bivši višedecenijski direktor Jugoslovenske kinoteke, za "Novosti" kaže da je nagradu "Nebojša Popović" primio "sa pomešanim osećanjima".

Foto Printskrin RTS

Nebojša Popović

- Sa Nebojšom sam godinama prvo radio u Televiziji Beograd, a ta profesionalna saradnja nastavila se potom kroz Fest, emisije o filmu, preko Palićkog i nekih drugih festivala, do pripreme i izdanja nekih knjiga. Ta naša dugogodišnja profesionalna saradnja prerasla je vremenom u iskreno prijateljstvo. Žao mi je što je Nebojša umro mlad, ali ako je za bilo kakvu utehu, za sobom je ostavio mnogo toga po čemu ćemo ga pamtiti. I ova nagrada je, u stvari, trud nekih ljudi da se jednom čoveku koji je na takav način zadužio film, televiziju i novinarstvo, odužimo. Radujem se i što sam kao laureat ove nagrade u tako dobrom društvu, jer je spisak prethodnih dobitnika zaista impresivan - kaže Zelenović.

Nagrada "Nebojša Popović" će laureatu biti uručena 11. januara 2023, u 20 sati, u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa, prema autorskom konceptu Ajle Selenić, kao i pravo i privilegija dobitnika na selekciju filmskog programa prilikom dodele.

 

IZUZETAN PROFESIONALAC I ČOVEK

NAGRADU "Nebojša Popović" ustanovili su Filmski centar Srbije, RTS, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Palićki festival, Festival autorskog filma, "Slobodna zona" i Beldoks, kao i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka.

Dosadašnji dobitnici priznanja su: Svetlana i Zoran Popović (2016), prof. Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020) i Pavle Levi (2021).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!