TIHI POVRATAK VELIKOG PISCA: Posle tri godine od krađe postavljena nova spomen-ploča Meši Selimoviću, u Jovanovoj 39 u Beogradu

D. Bt. - M. A. K.

30. 12. 2022. u 09:30

KAO što što je iz večeri u tajnosti, spomen-ploča Meši Selimoviću (1910-1982), divljački skinuta pre tri godine sa zgrade u Jovanovoj 39, u kojoj je živeo od 1973. i tu umro, tako je tiho i diskretno, bez pompe i govora, prekjuče vraćena.

ТИХИ ПОВРАТАК ВЕЛИКОГ ПИСЦА: После три године од крађе постављена нова спомен-плоча Меши Селимовићу, у Јовановој 39 у Београду

Foto N. Skenderija

Postavljena je 11. jula 2010. na godišnjicu smrti velikog pisca, povodom veka rođenja. Bilo je to prvo znamenje u velikoj akciji Ministarstva kulture i informisanja i "Večernjih novosti", tokom koje su obeležene 24 adrese na kojima su u Beogradu živeli naši kulturni velikani. Mešina, kao i još nekoliko njih, podignuta je pod pokroviteljstvom opštine Stari grad.

Inicijativa za Mešin povratak kući, potekla je od Jelisavete Đurović, akademskog slikara tekstila, inače doskorašnje upravnice zgrade u Jovanovoj 39.

Foto Arhiva Novosti

Meša Selimović

- Čim sam, u januaru 2019, primetila nestanak ploče, prijavila sam to policiji, koja je pregledala snimke sa okolnih sigurnosnih kamera - priča, za "Novosti", sagovornica. - Ustanovljeno je da su to uradila dvojica adolescenata sa kapuljačama na glavi, ali njihov identitet nije mogao da se utvrdi. Uoči korone poslala sam pismo Skupštini opštine Stari grad, sa predlogom da se stavi nova ploča, što je i prihvaćeno. Odmah sam primetila da ispod spomen-ploče nije vraćena i manja tabla, koja je ranije postojala, a na kojoj je pisalo da obeležje, uz ministarstvo i opštinu, podiže i vaš list. Mislim da bi to trebalo uraditi zbog ugleda i tradicije "Večernjih novosti".

Foto V. Danilov

Sagovornica nam otkriva da je svečano otvaranje ploče bilo predviđeno, ali je u poslednjem času otkazano, zbog zauzetosti predsednika opštine. Kako su "Novosti" juče uspele da saznaju u opštini Stari grad, u toku je formiranje Saveta za kulturu. U njihovoj nadležnosti biće da upriliče adekvatno otvaranje Mešinog obeležja, ali u planu je da se postave i nove spomen-ploče, kojima će se obeležiti mesta u kojima su živeli sugrađani značajni za našu kulturu.

Na ovom telu opštine Stari grad biće i zadatak da obnovi i tri, takođe ukradene spomen-ploče, na adresi Studentski trg 19, gde su život proveli pisci Antonije Isaković i Slobodan Selenić, i slikar i filmski reditelj Mića Popović. Masivne mesingane ploče sa njihovim likovima otkinute su sa fasade još u julu 2015. godine. U međuvremenu, bilo je nekoliko obećanja da će biti obnovljene. Nažalost, to se ni do danas nije desilo.

SPOMENIK JOŠ ČEKA

U NEPOSREDNOJ blizini zgrade u kojoj je živeo, minulog 11. jula, na četrdesetogodišnjicu smrti, trebalo je da bude otvoren i spomenik Meši Selimoviću. Određeno je i mesto na kome bi stajao, plato na uglu Jovanove i Kralja Petra, formiran je i odbor na čijem je čelu bio pisac Aleksandar Gatalica, raspisan je i konkurs za idejno rešenje. I na tome se stalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri