MARKO KRALJEVIĆ NA STRIPSKOM OLIMPU: Autori iz Srbije prvi put predstavljeni na izložbi u čuvenom Muzeju stripa u Briselu

I. Mitić

28. 12. 2022. u 12:00

U MUZEJU stripa u Briselu, evropskoj prestonici i jednoj od najvažnijih svetskih institucija vezanih za devetu umetnost, po prvi put u svojoj devedesetogodišnjoj istoriji predstavljen je srpski strip.

МАРКО КРАЉЕВИЋ НА СТРИПСКОМ ОЛИМПУ: Аутори из Србије први пут представљени на изложби у чувеном Музеју стрипа у Бриселу

Foto Privatna arhiva

Dela naših umetnika našla su se među radovima 67 strip-autora, iz osam zemalja, koji su učestvovali na međunarodnom konkursu sa temom "Balkan kroz istoriju".

Na ovom konkursu drugu nagradu osvojio je Kosta Milovanović iz Obrenovca, a treću Marjan Milanov iz Dimitrovgrada i Srđan Todorović iz Zaječara. Osim radova sa konkursa, izložba donosi detaljan digitalan pregled istorijskog stripa u Srbiji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

U muzejskom prostoru u Briselu, rame uz rame sa poznatim svetskim strip-junacima, našli su se premijerno Mika Miš, Strip zabavnik, Hajduk Stanko, Mirko i Slavko, Stripoteka, Nikad Robom, Ju strip, Dikan, Politikin zabavnik, Do pakla i nazad... Ovi i drugi nezaobilazni dragulji srpskog stripa predstavljeni su kroz bogato ilustrovano istraživanje posvećeno istorijskom stripu u Srbiji koji su potpisali Slobodan Ivkov, Nikolaj Pepene i Marko Stojanović.

Foto Privatna arhiva

- Da bi obožavatelji stripa ušli u briselski muzej, dovoljno je da plate ulaznicu i da tako zarone u ovo mitsko mesto. To je stripski Olimp, gde se ide na poklonjenje velikanima devete umetnosti. Doći tamo kao autor je mnogo teže. Uprkos brojnim pokušajima naš strip, za svojih skoro 90 godina izuzetno plodnog života, u tome nije uspeo sve do ove izložbe - ističe Marko Stojanović, strip scenarista.

Taj uspeh ostvaren je učešćem Leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" u jednom od evropskih projekata, a za zaštitni znak izložbe izabrana je figura Marka Kraljevića, protagoniste serijala "Vekovnici", u prirodnoj veličini.

Foto Privatna arhiva

- Kroz Balkansku smotru mladih strip-autora u Leskovcu, od 1998. godine, gradimo kulturne mostove u regionu i širom sveta, pa je možda i prirodno da je naša škola uspela da na velika vrata predstavi tekovine srpskog stripa u ustanovi čiju je važnost nemoguće prenaglasiti - ocenio je Stojanović i zaključio da je time ispravljena jedna od najvećih nepravdi prema velikanima domaćeg stripa koji ovaj trenutak, uprkos svojim uspesima, nisu doživeli.

 

STVARANjE MREŽE

OVA izložba, koja će u Briselu biti otvorena do 8. januara, deo je projekta CAN FOR BALKANS i programa "Kreativna Evropa", čiji je cilj stvaranje mreže istorijskog stripa na Balkanu. Očekuje se da će je videti oko 30.000 ljudi iz celog sveta. U oktobru je bila postavljena u Regionalnom muzeju u rumunskom Brašovu, a u novembru u Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima