BAJKA BLISKA SAVREMENOSTI: "Lepotica i zver" u Pozorištu "Boško Buha", u režiji Milana Karadžića

V. Strugar

23. 12. 2022. u 12:11

U POZORIŠTU "Boško Buha" predstava "Lepotica i zver" imaće svoju četvrtu premijeru: prvi put bilo je to 70-ih godina prošlog veka, dok će ova premijera (u verziji Nikolasa Stjuarta Greja) biti 29. decembra, u rediteljskom čitanju Milana Karadžića.

БАЈКА БЛИСКА САВРЕМЕНОСТИ: Лепотица и звер у Позоришту Бошко Буха, у режији Милана Караџића

Foto Pozorište Boško Buha

- Isti naslov radili smo pre petnaestak godina u "Buhi", po tekstu Stevana Koprivice, koji se više oslanjao na originalnu priču i Diznijeve filmove. Ova verzija Nikolasa Stjuarta Greja je iz sredine 20. stoleća, a pored elemenata bajke u njoj ima i ljubavne priče, komedije, pa i horora koji deca vole, a više je primeren filmu - ističe Milan Karadžić, kome je ovo 43. režija na "Buhinoj" sceni.

I ova premijera biće na podstanarskoj adresi, u Teatru "Vuk". Kako kaže dramaturg Ivana Dimić, pisac Nikolas Stjuart Grej sasvim nestandardno interpretira bajku:

- To je ista bajka, ali posmatrana iz najbajkovitijeg ugla, kroz postupke i radnju dobrog i malo šašavog čarobnjaka Hodža. On je taj koji svojim mađijama, nespretno i nenamerno, učini da oholi Princ potpuno podivlja i postane prava Zver, ali onda upriliči i susret između Zveri i Lepotice, pomogne da ljubav potre sve nedostatke kod svih i dovede priču do srećnog kraja - ističe Dimićeva. - Uvođenjem ovog neobičnog čarobnjaka stvara se nežna ironična distanca u odnosu na scenski prikaz svima poznate bajke i ona postaje sasvim bliska savremenosti i, istovremeno, sasvim bajkovita.

Foto Pozorište Boško Buha

Zanimljivo je da je Bratislav Platiša igrao čak u tri (od četiri) verzije ove predstave. Bio je Zver, Vuk, dok je sada otac tri kćeri:

- "Lepotica i zver" jedna je od najzahtevnijih bajki koje postoje, posebno za nas glumce - ističe Platiša. - Mučimo se sa svim što ova bajka nosi, glumac mora da prođe celu jednu transformaciju. Najteže je igrati horor na sceni: deca treba da se uplaše, ali i da zavole Zver. Inače, mala publika se najviše plaši zvuka i mraka, mada vole jake senzacije na sceni.

Foto Pozorište Boško Buha

Inače, u Pozorištu "Boško Buha" na aktuelnom repertoaru su još tri predstave sa Karadžićevim potpisom - "Aladinova čarobna lampa", "Snežna kraljica" i "Bokeški d -mol".

EKIPA

U PREDSTAVI igraju Nemanja Oliverić, Bojana Stojković, Nevena Mihailović, Đorđe Kadijević, Anja Pavićević, Jana Bjelica, Ivana Zečević, Nađa Dulić i Branislav Platiša.

Prevod potpisuje Srboljub Stanković, kostimograf je Zora Mojsilović, scenograf Boris Maksimović, kompozitor Aleksandar Lokner, a scenski pokret bio je zadatak za Mariju Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!