BIO JE NEMIRNOG DUHA I BRZE MISLI: U svom domu u Lisabonu iznenada preminuo srpski pisac i prevodilac Dejan Tiago Stanković (1965-2022)

D. MATOVIĆ

22. 12. 2022. u 07:37

PISAC i prevodilac Dejan Tiago Stanković (1965-2022) iznenada je juče preminuo u svom domu u Lisabonu, gde je i živeo decenijama. Vrsan prevodilac nobelovaca Žozea Saramaga na srpski i Ive Andrića na portugalski jezik, autor je nekoliko veoma popularnih knjiga. Uvek je imao šta da kaže o svetu oko sebe i nije se uzdržavao da iznese svoje stavove ma kakvi oni bili.

БИО ЈЕ НЕМИРНОГ ДУХА И БРЗЕ МИСЛИ: У свом дому у Лисабону изненада преминуо српски писац и преводилац Дејан Тиаго Станковић (1965-2022)

Foto: P. Milošević

Debitantsku knjigu priča "Odakle sam bila, više nisam" ("Geopoetika") Dejan Tiago Stanković pretočio je u roman koji je pre nekoliko meseci objavila "Laguna". Njegovi romani "Estoril" i "Zamalek" dugo su bili među najčitanijim knjigama kod nas. "Estoril" je, čak, u Portugaliji ušao u školsku lektiru, a ovenčan je nagradama "Branko Ćopić" i Debut Crown, koju mu je dodelilo britansko udruženje pisaca istorijskih knjiga. Za roman "Zamalek", o sudbini i Kairu, dobio je Nagradu Evropske unije za književnost. U oproštajnim porukama Tiagovi prijatelji, kolege i izdavač "Laguna" su mu zahvalili za sve što je delio sa njima.

 - Neprijatna vest o preranoj smrti, meni oduvek i sada, mladog Tiaga Stankovića. Nisam ni sanjao da ću ovim povodom već sada izgovoriti rečenicu: Ponosan sam što je "Geopoetika" otkrila jedan tako novi i originalan glas srpske književnosti. Posle začudne knjige priča "Odakle sam bila, više nisam" 2011. godine, stigao je i roman "Estoril". A potom i prevod na engleski u našoj ediciji "Srpska proza" u prevodu i dalji život u istom prevodu kod britanskog izdavača. Pratio sam Tiagove aktivnosti na društvenim mrežama i njegovu daljnu popularnost kod drugih izdavača. Bio je nemirnog duha i veoma brze misli. Ostaće zasigurno još koju deceniju sa svojim knjigama među nama. Zato se ne opraštam sa njim - kaže, za "Novosti", Vladislav Bajac, pisac, osnivač i glavni urednik "Geopoetike".

UMETNIČKO IME

STANKOVIĆ je poznat po neobičnom srednjem imenu, a o tome kako je dodao portugalsko ime krštenom je svojevremeno govorio za naš list:

- Pre nekoliko godina trebalo je da putujem za Madrid. Tih dana španski kralj je ženio sina. Okrenuo sam stotinu telefona, alu u hotelima sobe ni od korova. Sve dok jednog dana nisam ostavio ime i prezime da me stave na listu čekanja. Nekoliko minuta kasnije hotel mi je ponudio apartman po ceni sobe. Pomislili su da sam fudbaler Dejan Stanković. Tiago Stanković je prezime moje dece, i samim tim, računam, mora da mi lepo stoji. To je uostalom samo umetničko ime, pod njim pišem, a pod pravim imenom rezervišem sobe.

Govorio je Tiago da je znao da je pisac mnogo pre nego što je počeo da piše. I dosta njegovih prijatelja je to tvrdilo. Fraza je bila: "Šaca i njegove pričice iz života." Uvežbao je u kafanama da napravi ni od čega priču, da sasluša tuđu, da zapamti da je nekad u pogodnoj prilici prepriča izvornu ili izmenjenu.

 - Ali, to nije pisanje - govorio je. - Pisanje sam naučio prevodeći kapitalna dela književnosti, tako sam išlifovao stil. Tek posle četrdesete sam pomislio da imam šta da kažem a da je dostojno knjige. Sa 46 sam objavio prve priče. Zatim i dva romana. I dalje prevodim i to me opušta.

Rođeni Beograđanin u ovom gradu je živeo dok nije diplomirao arhitekturu kojom se potom nikada nije bavio.

- Čim sam okončao školu, a pre nego što sam odrastao, iz puke radoznalosti i želje da upoznam svet odselio sam se u inostranstvo, gde nisam nameravao dugo da ostanem, ali okolnosti su odlučile da bude drugačije. U Londonu sam živeo do 1995, kada sam se, umesto da se vratim kući u Beograd, preselio u Portugaliju. Obitavam u Lisabonu, dobio sam njihovo državljanstvo i gledaju me kao svog - napisao je Tiago u svojoj biografiji.
Datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)