SLIKAR KOJI JE SPOJIO JUG I SEVER: Preminuo slikar Zoran Stošić Vranjski

J. S.

21. 12. 2022. u 12:23

Čuveni slikar iz Vranja Zoran Stošić Vranjski preminuo je u sredu, 21. decembra, u 87. godini, u Somboru gde je živeo i radio.

СЛИКАР КОЈИ ЈЕ СПОЈИО ЈУГ И СЕВЕР: Преминуо сликар Зоран Стошић Врањски

Fozo: J.B.

Zoran Stošić Vranjski rođen je u Vranju 1936. godine, Slikarske studije završio je u Beogradu na Višoj pedagoškoj školi. Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955. Samostalno je izlagao više od 120 puta. Bio je član udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine od 1967, Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine, kao i redovan član Matice Srpske.

Zoran Stošić Vranjski ušao je istoriju kao slikar veoma prepoznatljivog i visoko kotiranog opusa, puno puta je nagrađivan za svoj umetnički rad i više od 50 godina prisutan na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni.

Izlagao je u svim najvažnijim gradovima, paviljonima i galerijama u: Beogradu, Vranju, Somboru, Novom Sadu, Podgorici, Kragujevcu, Sremskim Karlovcima, Valjevu, Kraljevu, Kruševcu, Jagodini, Pirotu, Prištini, Nišu, Beču, Lusaki, Bolcanu, Minhenu, Parizu, Santandreji, Budimpešti, Ksantiju, Baji, Skoplju, Zagrebu, Sarajevu, Osijeku, Vinkovcima, Bitolju... Kolektivnih nastupa ima preko 600.

Monografija posvećena ovom slikaru "Kosmičko ogledalo Zorana Stošića Vranjskog" objavljena je 1993. sa tekstom Miloša Arsića, a Miloš Jeftić je 1997. objavio knjigu "Kosmosi Zorana Stošića Vranjskog.

Legati Zorana Stošića Vranjskog od 1992. postoje u Narodnom muzeju u Vranju (više od 600 slika) i Gradskom muzeju u Somboru (oko 150 dela), o njemu ima preko 600 objavljenih bibliografskih jedinica u zemlji i inostranstvu.

Zoran Stošić Vranjski biće sahranjen u petak u Somboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave