JELENA ANŽUJSKA U PARIZU: Izložba u Kulturnom centru Srbije u Francuskoj prestonici

M. A. K.

01. 12. 2022. u 14:50

POVODOM jubileja, 75 godina od osnivanja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i pola veka od usvajanja Konvencije o zaštiti svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa, u Kulturnom centru Srbije u Parizu, od danas će pred publikom biti izložba Helena, serbiae regina, posvećena zaostavštini kraljice Jelene (1236-1314).

ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА У ПАРИЗУ: Изложба у Културном центру Србије у Француској престоници

Foto V. Danilov

Otvoriće je Benedikt de Barito, direktorka Nacionalnog centra za spomenike Francuske, i Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za nepokretno kulturno nasleđe i digitalizaciju.

Kroz priču o životu istorijski zagonetne Jelene Anđel (Anžujske), žene kralja Stefana Uroša Prvog i majke kraljeva Dragutina i Milutina, biće predstavljene vrednosti srpskog srednjovekovnog stvaralaštva, ali i posvećenost savremenih istraživača i konzervatora da te vrednosti istraže, zaštite i očuvaju. U manastiru Gradac, njenoj zadužbini i mauzoleju, gde je sahranjena kao monahinja, decenijama su sprovođeni konzervatorsko-restauratorski radovi, kao jedan najobimnijih i najuspešnijih projekta ove vrste u Srbiji.

Francuskoj publici će biti predstavljene kopije fresaka iz Blagoveštenjske crkve manastira Gradac, kopija ikone koju je kraljica Jelena poklonila Vatikanu (Narodni muzej), ali i tri kopije iz manastira Gračanice i Sopoćana, na kojima je predstavljena kao kraljica, majka i monahinja.

Izložba će biti otvorena do 15. decembra, na čelu autroskog tima je arhitekta dr Dubravka Đukanović, direktor RZZSK. U timu su još istoričarke umetnosti dr Dragana Pavlović (Filozofski fakultet) i dr Dubravka Preradović (Vizantološki institut SANU), kao i stručnjaci RZZSK - Sanja Kesić Ristić (istoričarka umetnosti), mr Marijana Protić (slikar konzervator), dr Vladimir Božinović, (istoričar umetnosti), dok dizajn potpisuje Simona Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SPOJIO IH KULTNI FILM: Prvi muž Dubravke Mijatović - sa njim ima ćerku Ivu (FOTO)