SLIKE OD PESKA I SNOVA: Radovi velikog formata Jelene Minić Mrđen u Kući legata

M.A.K.

29. 11. 2022. u 21:33

SLIKE Jelene Minić Mrđen nose zaveštanje veličanstvenosti zidnog slikarstva, iskustva nadrealizma, kubizma, enformela, kolaža, fotografije, filma.

СЛИКЕ ОД ПЕСКА И СНОВА: Радови великог формата Јелене Минић Мрђен у Кући легата

Foto promo

Ove slike predstavljaju nesputani tok svesti, one su i segmenti snova, emocija, nadanja i žudnje izražene u apstraktnim formama i predmetnosti, piše u najavi Kuće legata, u kojoj je umetnica predstavila ciklus radova velikog formata, ali kolaže u kombinovanoj tehnici.

- Pesak, lepak, novine, nađeni predmeti postaju jedinstvena celina i materija koja se transformiše bojom, kao osnovnim likovnim principom - navodi Slavica Obradinović, u katalogu. - Naizgled haotična masa taktilnih svojstava generiše asocijacije proistekle iz haosa raznolikih elemenata - simbola, sličica, mrlja, svetla, tame, poruka i reči.

Sve ove činioce, kako tvrdi istoričarka umetnosti, autorka uspeva da sjedini u stabilnu strukturu slike:

- Proizvoljnost, kontrasti, gestualnost, boje, teksture i forme ne prikazuju stvarno okruženje već kreiraju iluziju proizvoljnosti dok je ujedno sve pod direktnom kontrolom slikarke. Kompletan umetnički doživljaj iznedruje harmoniju umetničkog dela.

Umetnost Jelene Minić je samosvojna, jasno odvojena od vezivanja za odlike određenog umetničkog pravca iz čega proizlazi raznolikost likovnih rešenja, ističe Obradovićeva:

- Slike ne podležu opštim mestima i pravilima, nadahnuće je stihijsko kao i talenat umetnice. Dela su oslobođena floskula, ona su spontana, dok neobuzdana mašta predočava nove oblike estetskog što je danas poseban kuriozitet, kada je sve već viđeno.

Reč je o slikarki prepoznatljivog stila, koji počiva na hrabrosti i stalnom eksperimentisanju s formom i materijalima, pa decenijama stvara sveža i originalna ostvarenja. Kompleksnost njenih dela je bliskoj u vezi sa njenim složenim pogledom na svet, a duboko kontemplativne slike, oslobođene su od akademizma.

Docent Fakultetu primenjenih umetnosti Jelena Minić Mrđen (Prijepolje, 1970), izlagala je na više od 50 grupnih i samostalnih izložbi, kod nas i u inostranstvu. Dobitnica je više nagrada među kojima se izdvajaju prva nagrada za slilkarstvo na Oktobarskom salonu u Šapcu, "Zlatna paleta", nagrada na Međunarodnom bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu, "Beli Anđeo" u Prijepolju... Slike joj se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a