ODLAZAK VRSNOG TUMAČA: Preminuo Radomir V. Ivanović, esejista i kritičar

D. Bt.

22. 11. 2022. u 21:48

ISTAKNUTI i veoma plodni književni tumač, univerzitetski profesor i književni kritičar Radomir V. Ivanović preminuo je iznenada u svom domu u Beogradu u 87. godini.

ОДЛАЗАК ВРСНОГ ТУМАЧА: Преминуо Радомир В. Ивановић, есејиста и критичар

Foto M. Labudović

Iza sebe je ostavio više od 60 knjiga na srpskom i dvanaest dela na makedonskom jeziku.

Bio je član Makedonske akademije nauka i umetnosti, Crnogorske akademije nauka i umetnosti, Udruženja književnika Srbije, stalni saradnik Matice srpske.

Rođen u selu Smonica kod Đakovice, osnovnu školu završio je u Podgorici a gimnaziju i studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Doktorsku disertaciju odbranio je na Filološkom fakultetu u Beogradu. U mladosti je bio veoma zapažen kao daroviti fudbaler, a radio je kao asistent, a kasnije docent i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Prištini. Bio je savetnik u Republičkom sekretarijatu za obrazovanje i nauku SR Srbije, a do odlaska u penziju radio je kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je predavao Srpsku književnost 19. veka i Makedonsku književnost. Objavio je više od 1.600 radova, koji su prevedeni na mnogobrojne jezike. Od njegovih dela posebno su poznate i priznate monografije "Poetika i estetika Vladana Desnice", "Andrićeva mudronosna proza", "Lavirinti čarobnog realizma Gabrijela Garsije Markesa", kao i studije o Milutinu Uskokoviću, Mihailu Laliću, Blažu Koneskom, Njegošu, Miljanovu... Bavio se i pozorišnom teorijom, istorijom i kritikom.

Među prijateljima i kolegama, saradnicima i studentima ostaće upamćen kao izuzetno dobronameran i tolerantan čovek, uvek spreman da pomogne, pun nesvakidašnjeg optimizma i vedrine, kao i planova za nove knjige.

Kremacija će se obaviti u ponedeljak, 28. novembra, u 11 sati na Zemunskom groblju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)