REVIJA NAJBOLJIH U GRAČANICI: Počinje trodnevni, osmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival

A. P.

21. 11. 2022. u 09:37

POD sloganom "Ovde!", večeras se u Domu kulture Gračanica otvara 8. Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF).

РЕВИЈА НАЈБОЉИХ У ГРАЧАНИЦИ: Почиње тродневни, осми Косово и Метохија међународни филмски фестивал

Kadar iz filma "Vera", Foto Promo

Trodnevni festival zvanično otvara višestruko nagrađivani film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" (u 21.00), a prvog dana festivala biće prikazan i film Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek" (19.00).

Evropska filmska akademija uvrstila je "Strahinju Banovića" u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini je iz regiona bivše Jugoslavije koji je bio u konkurenciji za nagradu EFA. Ova savremena izbeglička drama bila je 2021. apsolutni pobednik na prestižnom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojila pet nagrada, uključujući i Kristalni globus za najbolji film.

Kovačevićevo ostvarenje prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković) koji, pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli (Gordan Kičić) nestao pod nerazjašnjenim okolnostima, odlučuje da razreši misteriju.

Drugog dana KMMFF-a prikazuju se filmovi "Vesele devedesete" i "Sveta Petka: Krst u pustinji".

"Vesele devedesete", reditelja Lorenca Di Amika de Karvalja, nastale su u koprodukciji Italije, Srbije i Portugalije. Nudeći gorkim tonovima obojenu sliku Italije, ova filmska priča o odrastanju smeštena je u leto 1994. koje će se ispostaviti kao leto ljubavi, privrženosti i otkrića. Film "Sveta Petka - krst u pustinji", Hadži-Aleksandra Đurovića, nesvakidašnji, autorski i duhovni film o najpoštovanijoj svetiteljki pravoslavlja, zatvoriće drugi festivalski dan.

Poslednjeg dana, 23. novembra, publika će imati priliku da pogleda debitantsko ostvarenje Nedeljka Kovačića "Vera", inspirisano uzbudljivom istinitom pričom o višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, a koje ovih dana puni srpske bioskope. Festival će zatvoriti "Heroji radničke klase" reditelja Miloša Pušića, koji su premijerno prikazani na Berlinalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna