"ŽENSKI ORKESTAR" JOŠ SVIRA: Decenija od prvog izvođenja Anujevog komada na sceni Narodnog pozorišta (FOTO)

V. STRUGAR

19. 11. 2022. u 08:15

PROŠLA je cela decenija od kada je Anujev "Ženski orkestar" u režiji Juga Radivojevića premijerno izveden na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta: na istom mestu večeras će se okupiti ista ekipa da proslavi deseti rođendan.

ЖЕНСКИ ОРКЕСТАР ЈОШ СВИРА: Деценија од првог извођења Анујевог комада на сцени Народног позоришта (ФОТО)

Foto: Promo

I to u istom, premijernom sastavu, što se ne dešava često u našem teatru.

A u ženskom orkestru, samo jedan muški član - pijanista. Kako se oseća "blažen među ženama, " objašnjava za naš list Vuk Kostić, koji u ovom pozorištu igra i u kultnoj predstavi "Velika drama".

- Divno! To su najbolje cure na svetu, obožavam da s njima igram predstavu. Ne znam da li smo je ikad izveli, a da posle nismo ostali u klubu do četiri ujutru - kaže popularni glumac. - Svih ovih godina predstava je u kontinuitetu na repertoaru. U početku češće, kasnije jednom mesečno. Tekst Žana Anuja uvek je aktuelan zato što "grešni" umetnici nekako preživljavaju i drže se za svoju umetnost, dok industriju i moderno vreme to baš mnogo i ne interesuje. Ima i song "Glumac nije na prodaju", sa eksplicitnim objašnjenjem kakav je njihov odnos prema modernom dobu koje uopšte ne interesuje neki simfonijski orkestar jer ne "štanca" pare.

Reditelj Jug Radivojević uoči prvog izvođenja 2012. godine isticao je da trenutak u kojem živimo određuje komade kojima se bavi:

PSIHOLOŠKA DRAMA

- OD Anujeve komedije u kojoj ženski sastav grotesknih karaktera zabavlja rekonvalescente u nekom banjskom lečilištu, napravio sam izrazitu dramu psihološkog realizma u kojoj je muzička dramaturgija postavljena poput Brehtovog songa u kojem svako od aktera ima svoj subjektivni muzički monolog - reči su reditelja Juga Radivojevića.

- To naravno ne mora biti politička tema, ali mora biti tema koja nas u tom trenutku zaokuplja, koja traži od nas umetnika određene stavove i poruke. Za našu branšu danas nema važnije teme od ove kojom se bavimo u "Ženskom orkestru". To su pitanja reforme u kulturi, odnosa vlasti prema umetnicima, odnosa umetnika unutar branše, odnosa institucija i takozvanog tržišta prema umetnicima...

U svevremenosti ovog komada je i razlog dugovečnosti predstave, a popularni glumac sa zadovoljstvom ističe da ne uživa samo u izvođenju već i druženju sa koleginicama:

- Ja kad pravim rođendan, jedan rođendan pravim samo za "Ženski orkestar". Zato što mislim da ne mogu da im se dovoljno posvetim kad imam mnogo gostiju, pa za njih organizujem posebnu zabavu. Inače, uvek je sjajna atmosfera na predstavi. I smešno je, i zabavno, a i dobra prilika da se vidimo i da uživamo - objašnjava Kostić, koji trenutno očekuje da se pojavi u šestoj sezoni serije "Ubice mog oca".

Adaptaciju komada uradili su Ivana Dimić i Jug Radivojević, kompozitor je Vladimir Pejković, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Marina Medenica, a koreograf Tamara Antonijević. Od premijere do naših dana u "Ženskom orkestru" su Bojana Stefanović, Daniela Kuzmanović Pavlović, Nela Mihailović, Kalina Kovačević, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Jelena Helc i Branislav Tomašević.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!