HRONIKE TROGLAVOG PSA: Goran Šepa o biografiji grupe "Kerber" predstavljenoj na Sajmu knjiga

V. M. P.

01. 11. 2022. u 11:23

VELIKO interesovanje na Sajmu knjiga u Beogradu bilo je na promociji biografije niške rok grupe "Kerber" iz pera Miloša Petkovića, pod nazivom "Hronike troglavog psa" ("Čarobna knjiga").

ХРОНИКЕ ТРОГЛАВОГ ПСА: Горан Шепа о биографији групе Кербер представљеној на Сајму књига

Foto Milica Cvetković

Pripremana je za lanjski jubilej benda, 40 godina rada, ali kako se ovakva knjiga ne piše za dva-tri meseca, tek sada je ugledala svetlo dana.

- Nismo hteli da radimo knjigu faktografski, već da romansiramo priču i objašnjenje o 40 godina postojanja benda, našeg poznanstva, drugarstva i šta nas je, u stvari, isprovociralo da toliko godina živimo rokenrol - kaže za naš list Goran Šepa Gale, frontmen "Kerbera". - Miloš Petković mi je skrenuo pažnju svojim dosadašnjim pisanjem.

On je interesantan, bajkovit, maštovit, romantik, čovek koji se bavi srpskom mitologijom i fantastikom. Postepeno smo se upoznavali i bilo nam je interesantno da pročitamo kako "Kerber" vidi neko sa strane, a naročito takav čovek. Takva knjiga se piše dugo, a ne za dva-tri meseca. Miloš je samo građu skupljao dve godine. Usput smo saznali da je on veliki obožavalac naše grupe, jer je, po meni, neke stvari napisao previše navijački.

Na pitanje da li su u knjizi sve rekli ili su ipak nešto prećutali, Gale odgovara da on nikad nije spreman da kaže sve kompletno:

- Ako je nešto moja tajna, onda je ona samo moja. "Kerber" nikada nije bio pobornik žute štampe. U knjizi se nalazi ono što interesuje naše fanove - priča o "Kerberu", smisao postojanja benda. Kroz intervjue sa autorom primetili smo da svako od članova "Kerbera" ima svoju istinu o istom događaju. Ista stvar, a tri pogleda na svet. Istina je relativna stvar i u našem slučaju se ispostavilo da je neproverljiva. Nešto se zaboravilo, nešto prećutalo. Nemoguće je sve reći u jednoj knjizi.

Foto Milica Cvetković

Kupci zvanične biografije "Kerbera" skeniranjem koda sa korice knjige mogu prvi da čuju njihovu novu pesmu "Suze kroz noć". Pitamo Galeta da li ona, možda, najavljuje novi studijski album...

- To nam je peti ili šesti singl koji smo objavili - veli nam pevač. - Ljudi očekuju ce-de, ali se izdavaštvo danas preselilo na internet platforme. Diskografskim kućama više nije u interesu da objavljuju albume. Voleo bih da se nove pesme "Kerbera" nađu na vinilu.

Foto: V. Ćirić

KONCERT NA MINUS 19 STEPENI

NOVU godinu "Kerber" će dočekati radno. Prema Galetovim rečima, imaju nekoliko ponuda o kojima pregovaraju, ali se još nisu odlučili za konkretnu.

- Nova godina je naša radost i naša kletva, jer smo daleko od svojih porodica, ali smo zajedno kao bend - ističe Gale.

- Kada nam je bilo najhladnije? Sećam se dočeka u Leskovcu od pre nekoliko godina, kada smo svirali na minus 19 stepeni Celzijusa. Održali smo ceo koncert, sa dva bisa, a bilo je toliko hladno da sam morao da pazim da ne približim mikrofon usnama, kako se ne bi zalepile za njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)