"MIHIZ" ZA VUJOŠEVIĆA: U Srpskoj čitaonici u Irigu svečano uručeno priznanje za dramsko stvaralaštvo

S. Kostić

19. 10. 2022. u 14:33

DRAMSKI pisac Filip Vujošević iz Beograda dobitnik je nagrade "Borislav Mihajlović Mihiz" koja se dodeljuje za dramsko stvaralaštvo, a uručena je 17. oktobra na Mihizov rođendan u Srpskoj čitaonici u Irigu.

МИХИЗ ЗА ВУЈОШЕВИЋА: У Српској читаоници у Иригу свечано уручено признање за драмско стваралаштво

Laureat sa članovima žirija, Foto S. K.

Mihizova nagrada dodeljena je 18. put i to u godini kada se obeležava 100 godina od Mihajlovićevog rođenja i kada ova kulturna ustanova obeležava 180 godina postojanja.

Žiri nagrade za dramsko stvaralaštvo koju dodeljuje Fond "Borislav Mihajlović Mihiz" i Srpska čitaonica u Irigu, u sastavu Svetislav Jovanov, teatrolog, predsednik žirija, i članovi Maja Pelević, dramska spisateljica, i Dimitrije Kokanov, dramaturg i dramski pisac, doneli su jednoglasnu odluku da dodele Mihizovu nagradu Vujoševiću, kako su naveli u obrazloženju, koji je u svojim mnogobrojnim dramama možda više od bilo kog našeg autora obrađivao pitanje tranzicije, nesnalažljivosti mladih u novim sistemima vrednosti koji im se nameću, uticaj novih tehnologija kao i popularne kulture i multinacionalnih kompanija koje su u istočnoevropskim zemljama dovele do sasvim drugačijeg nivoa eksploatacije ljudi.

- Njegovi junaci su deca izgubljena u svetu video-igrica u "Halflajfu", zaposleni u "Mekdonaldsu" u komadu "Ronalde, razumi me", neuspšni glumci iz dečjeg pozorišta u "Život stoji, život ide dalje" i nezaposleni propali pesnik koji pokušava da se snađe u svetu marketinga u "Šumadiji" - naveo je u svom obrazloženju žiri.

Srpska čitaonica i fond koji nosi njegovo ime sa ponosom neguju sećanje na Borislava Mihajlovića Mihiza, rekla je Vera Novković direktorka Čitaonice.

- Mihiz je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih književnih kritičara, a ljubav mu je bila dramaturgija i pozorište. U Novom Sadu je na nagovor Miloša Hadžića, tadašnjeg upravika SNP, kako sam kaže, stao na ludu dasku - istakla je na svečanosti direktorka Novković i citirala Mihiza:

Filip Vujošević, Foto S. K.

"Tako sam sačinio svoje prve dramatizacije i postao pisar na dvoru boginje Talije. Za tri decenije ispisaću za nju četiri drame i dvadesetak dramatizacija koje će se, u stotinak premijera, sijaset repriza i pred bar dva miliona gledalaca, vrteti po našim i ne samo našim, pozornicama."

Pre uručenja nagrade odata je počast minutom ćutanja Mihizovoj ćerki Mili Janković Mihajlović koje je preminula prošlog meseca u Beogradu.

SABRANA DELA

Povodom stogodišnjice Mihizovog rođenja pokrenut je izdavački poduhvat štampanja Mihizovih sabranih dela u suizdavaštvu Matice srpske, Univerzitetske biblioteke u Beogradu i Srpske čitaonice u Irigu. Do sada su iz štampe izašla dva kola i biće predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)