MAGIJA LINIJE JE SUŠTINA OVOG SVETA: Slikari koji su manje slikali, a više crtali, najviše su ličili na pesnike

B. Puzović

11. 10. 2022. u 12:45

ZASLUGOM Moderne galerije, u Valjevo se slegla vojska kakvu ni Valjevo nije videlo. Kada bi ta vojska krenula ulicama, slaveći slikarsku slavu, pevajući "Marširala, marširala Svetog Luke garda", bio bi to prizor kakav svet nije video.

МАГИЈА ЛИНИЈЕ ЈЕ СУШТИНА ОВОГ СВЕТА: Сликари који су мање сликали, а више цртали, највише су личили на песнике

Foto B. Puzović

Zamislimo tu gardu, u kojoj bi Valjevom koračali Ljubo, Dado, Uroš, Šejka, Lubarda, Milić, Vidak, Džoni Reljić, Tikalo, Tikveša, Damnjan, Miljuš, Igor, Dragulj, Milan Popović, Ogor Vasiljev, Olja, Barili i ostali, sve osobeniji i živopisniji likovi.

Ovako je akademik, književnik i pesnik Matija Bećković prekjuče u Modernoj galeriji Valjevo otvorio izuzetno posećenu izložbu "Magija crteža 1932-2022.", koja obuhvata oko 160 dela više od sto dvadeset umetnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Njihova dela, rečeno je, svedoče o razvoju i istoriji crteža tokom devet decenija, u okviru različitih likovnih poetika.

Foto B. Puzović

- Slikari koji su manje slikali, a više crtali, najviše su ličili na pesnike, kao što su pesnici imali samo izgužvane papiriće u praznim džepovima, ni slikari nisu trpeli ništa, sem bloka za crtanje - rekao je Bećković. - Nisu ni sanjali o radnim sobama, štafelajima, ateljeima, bilo je glavno da crtaju i kako crtaju, a sporedno kako žive i gde stanuju. Trudili su se da se ne svide i da po mogućstvu izazovu što više nesporazuma. Svaki crtež bio je ispad, a njihova pojava pobuna i subverzija. Najbolji crtači bili su, po pravilu, i najmarkantnije ličnosti, tako da se nije znalo ko je upečatljiviji i neobičniji: njihovi crteži, ili oni sami.

U tekstu obimnog kataloga, sa reprodukcijama dela autora, likovni kritičar i književnik Dragan Jovanović Danilov navodi da je crtež unutrašnji putopis crtačevog pogleda, zlatni presek u kome su sabrana, valorizovana i reintegrisana sva vizuelna, duševna i nervna saznanja i potencijali jednog crtača, njegova fundamentalna, vitalna energija. Više nego bilo koja druga likovna disciplina, crtež se vezuje za telo, ali i za božanski prerogativ, crtež je surova likovna istina, a crtanje posvećivanje u tajne sveta, intimni jezik duše, koji zamenjuje reči.

Foto B. Puzović

- I na crtež se odnosi reč, da veliku priču može da ispriča samo veliki karakter - naglasio je Bećković. - Svaki crtež slavi liniju, onu jedinu pravu liniju života. Slušao sam to bratstvo i po ženskoj i po muškoj liniji, kako o magiji linije govori, kao suštini svega i nečemu važnijem od ovog sveta.

Foto B. Puzović

AUTORI

IZLOŽBA obuhvata, između ostalih, dela Vladimira Veličkovića, Vase Dolovačkog, Vladimira Dunjića, Voja Stanića, Zuke Džumhura, Koste Bunuševca, Leonida Šejke, Ljubomira Jankovića Jaleta, Ljube Popovića, Marine Nakićenović, Mersada Berbera, Milene Pavlović Barili, Milića od Mačve, Milovana Vidaka, Dada Đurića, Miće Popovića, Mihajla Đokovića Tikala, Mome Kapora, Olje Ivanjicki, Uroša Toškovića...

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)