PRVA DOBITNICA: "Beli" Slavici Garonji

B. PUZOVIĆ

04. 10. 2022. u 14:47

SLAVICA Garonja prva je dobitnica ove godine uspostavljene književne nagrade "Radovan Beli Marković", koju dodeljuje Gradska biblioteka Lajkovac, ekskluzivno saznaju "Novosti".

ПРВА ДОБИТНИЦА: Бели Славици Гароњи

Foto: Privatna arhiva

Nagrada je Slavici Garonji dodeljena za njenu treću knjigu "Šapati Male Vlaške", u izdanju "Prometeja" iz Novog Sada.

Priznanje će biti uručeno u ponedeljak, 10. oktobra, na svečanosti u porti manastira Svetog Đorđa, u Ćelijama kod Lajkovca, rodnom selu jednog od najznačajnijih savremenih srpskih književnika Radovana Belog Markovića. Nagrada, koju je podržala Opština Lajkovac, dodeljuje se za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku.

- Treća knjiga Slavice Garonje iz kruga "arkadijske trilogije", "Šapati Male Vlaške", veliko je tkanje snohvatica, roman o zbirci reči koje je upila u mladosti i zrelosti i sada ih vraća ili vadi iz sna i sećanja, u melanholičnom rastanku s dragim joj i bliskim ljudima, predelima i predmetima - rekao je Dušan Ivanić. - Do srži lična, knjiga rastanka. U njoj dušin trepet obavija dragocen dokument o povezanosti pripovedačice sa svojom junakinjom, njenim jezikom i duhom. Nenametljiv romaneskno-autobiografski okvir snaži jaku vrednost svedočenja i žive govorne reči.

Nagrada "Radovan Beli Marković" sastoji se od povelje i novčanog dela, vrednog 100.000 dinara. U žiriju za dodelu nagrade bili su dr Slađana Ilić iz Biblioteke grada Beograda, dr Vesna Trijić iz Narodne biblioteke Srbije, i Daren Milivojević iz Gradske biblioteke Lajkovac, koja će uskoro poneti ime književnika Radovana Belog Markovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!