KNJIŽEVNA KRITIKA: Šta je poezija - Dragan Stojanović, "Srećan slučaj"

Piše Slađana Ilić

20. 09. 2022. u 12:30

I nova knjiga Dragana Stojanovića, pesnika, pisca i profesora emeritusa Filološkog fakulteta u Beogradu, "Srećan slučaj", svojevrstan je praznik kulture.

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Шта је поезија - Драган Стојановић, Срећан случај

Foto: Privatna arhiva

Objavljena je u kraljevačkoj "Povelji" u okviru biblioteke "Poezija nastaje". Sama ideja biblioteke jeste da sadrži autopoetičke tekstove pesnika o nastanku književnoumetničkog dela. Imajući u vidu sve kompetencije i realizovane talente Dragana Stojanovića, sasvim je logično da njegova knjiga bude objavljena baš u toj ediciji.

Čitajući nju, kao i druge knjige narečenog autora, osim što utvrđujemo prethodna ili stičemo nova znanja o književnoj teoriji i poeziji, pokrećemo i svoju celokupnu kulturnu memoriju. Ipak, ono po čemu je knjiga "Srećan slučaj" specifična je to što sadrži izuzetne, prvenstveno maštom pokrenute, analize pojedinih dela svetskih stvaralaca.

Dakle, Stojanović, najpre kao visokoosetljivo pesničko biće, pa potom kao naučnik analizira "Planinsku kućicu" (Saigjo) - podstaknut istančanim opažanjima pesnika i dometima samih pesama, njihovom mogućnošću da čitaoca odvedu veoma, veoma daleko. To čini podstaknut i drugim osobenostima tumačenih i poređenih dela ili pak njihovom recepcijom - Bodlerovom pesmom "Lešina" i ciklusom Gotfrida Bena-

-Morgue, o kojem je pre jedanaest godina objavio studiju "Poezija koja želi smrt kao istinu", a koju u novoj knjizi takođe objavljuje svestan značaja pitanja o nihilizmu "koje ne možemo izbeći kada pokušavamo da se suočimo s dvadesetim i dvadeset prvim vekom, u književnosti i van književnosti".

U knjizi su razmatrana i druga značajna, vrlo zanimljiva, inspirativna pitanja o samoj psihologiji i filozofiji stvaraoca i stvaranja. Autor nas vodi kroz istoriju tih ideja i, u konačnici, na njih daje sopstvene odgovore.

Neka od tih pitanja jesu: da li je mlad pesnik uopšte pesnik, tj. koliko je za stvaralaštvo značajno životno iskustvo, život, "po mogućstvu dug", s obzirom na to da "stihovi nisu osećanja već iskustva..."; razlikovanje stihotvorstva od poezije ("ali... ali, stihotvorstvo nas ne obogaćuje, ne izobražava nas trajno u bitnom."); kako nas prava poezija oblikuje i neguje; šta je zapravo poezija ("proglašeno ili neproglašeno vanredno stanje jezika..."); može li postojati poezija koja nanosi zlo; kako poezija postaje deo našeg bića; šta zahteva veština tumačenja književnog dela, kako premostiti jaz između čitaoca i pesme; da li bi stvaralac trebalo da komentariše sopstvene pesme itd.

Uvidi Dragana Stojanovića koje sadrži knjiga "Srećan slučaj" svakog pasioniranog čitaoca, kao i poznavaoca književnosti, nužno će podstaknuti da se vrati njegovoj poeziji, u njoj utvrdi odsustvo nihilizma i pripoji je svom duhovnom prostoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)