KNJIŽEVNA KRITIKA: Kulturna diplomatija

Piše Slađana Ilić

13. 09. 2022. u 12:10

U "Kulturi" broj 173, časopisu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, objavljen je temat čiji je naslov "Kultura i diplomatija". Priredila ga je dr Aleksandra Kolaković, viši naučni saradnik na Institutu za političke studije. U njemu su sabrani tematski raznorodni i zanimljivi radovi dvanaest eminentnih stručnjaka.

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Културна дипломатија

Foto: Privatna arhiva

Kako priređivač u samom uvodniku ističe: "Uspostavljanje, razvijanje, održavanje i unapređenje spoljnih odnosa države putem kulture, umetnosti, sporta, nauke i obrazovanja u novim okolnostima dobijaju i nove zadatke. Kulturna diplomatija kao deo javne diplomatije i način izgradnje "meke moći" u ovom kontekstu posebno je značajna za male države kao što je Srbija. Imajući sve pomenuto u vidu, ovaj broj časopisa "Kultura" posvećen je kulturnoj diplomatiji kao delu javne diplomatije, koja se naslanja na ciljeve i prioritete političkih, ekonomskih i vojno-bezbednosnih komponenti, pri čemu podrazumeva svesno nastojanje države da utiče na svoj imidž u svetu, bilateralne i multilateralne odnose.

U tekstovima koji čine ovaj temat uočavamo teorijsko-metodološki pristup, ali i nove teme u proučavanju kulturne diplomatije. Pored njih, nalazimo i niz primera iz istorije koji bi mogli biti podsticajni u kreiranju spoljnopolitičkih i kulturnih strategija.

U radovima pojedinih autora sagledane su i analizirane kulturne diplomatije Rusije, Kine i SAD na Balkanu i u Srbiji, odnosno kulturne razmene i saradnje između Srbije i navedenih zemalja.

U cilju pokazivanja mogućih dometa kulturne diplomatije, u konkretnim slučajevima srpske, njenog razvoja i osnaživanja, u pojedinim radovima pokrenuto je razmišljanje o serijama, o ulozi kolekcionarstva, kao i kulturnih institucija.

Temat sadrži i nama posebno zanimljive radove o diplomatiji i književnosti u doba socijalističke Jugoslavije, o nastojanjima da Ivo Andrić dobije Nobelovu nagradu, o promovisanju jugoslovenske kulture, o spoljnoj politici kao sredstvu za jačanje drugih kulturnih veza sa nesvrstanim zemljama kroz muzeologiju, festivale, izložbe i gostovanja umetnika i intelektualaca. Sagledano je i nasleđe nesvrstanih u funkciji kreiranja potencijalnih novih strategija srpske kulturne diplomatije. U tematu nalazimo i odgovor na pitanje da li je razvoj različitih oblasti na polju muzike kod nas značajan za kulturnu diplomatiju.

Na kraju, uz podsećanje na značaj naučnika u diplomatskim inicijativama u veoma širokom istorijskom opsegu, analiziran je aktuelni stav naučnika u Srbiji o diplomatiji i prezentovane su ideje za uvođenje termina naučna diplomatija, koji otvara mogućnosti za novo akademsko polje istraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)