POČELI FILMSKI SUSRETI U NIŠU: Slavku Štimcu uručena nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" (FOTO/VIDEO)

Jelena Ćosin

20. 08. 2022. u 21:49

OD subote uveče Letnja pozornica na niškoj Tvrđava rezervisana je za glumce, jer počinje 57. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma “Filmski susreti”. Uprkos kiši i lošem vremenu, festival je otvoren tradicionalnim uručivanjem ključeva grada Niša glumcima i dodelom nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" glumcu Slavku Štimcu.

ПОЧЕЛИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ У НИШУ: Славку Штимцу уручена награда за животно дело Павле Вуисић (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: J. Ćosin

Štimac se zahvalio kolegama koji su mu ukazali poverenje i dodelili ovu nagradu, za koju kaže da sa sobom nosi veliku odgovornost.

Foto: J. Ćosin

- Nosi ime jednog fascinantnog kolege, našeg koga sam imao čast poznavati i snimati, raditi sa njim. Radili smo zajedno jedno pet ili šest filmova... Verovatno ništa novo ne bih mogao  da kažem o Pavlu Vujisiću. Razmišljao sam o tome šta je mene najviše faciniralo kod čika Paje, to je lakoća kojom je on igrao. Ta ležernost koja je stvarno retka i taj ja bih rekao osećaj za meru, koju ne znam kako bih drugačije nazvao ako ne harizmom i talentom. Veličanstveni čika Paja. Hvala - poručio je Štimac publici.

Prve večeri na programu su dva, od ukupno 14 filmova, koliko ih ima u zvaničnom delu. To su "Leto kada sam naučila da letim" i "Heroji radničke klase". Umetnički direktor festivala Ljiljana Blagojević, rekla je da očekuje veliku posetu publike i veliku posetu glumaca.

Foto: J. Ćosin

- Imaćemo nekoliko premijera svetskih, nekoliko naših u Srbiji. Izuzetno je velika produkcija filmova bila ove godine, imali smo lepu obavezu da odgledamo te filmove i odaberomo ono što mi kao tročlani žiri selekcione komsije prepoznajemo da je nešto što čini vrh naše kinematografije, u protekloj godini. Ja mislim da svako ko uradi film treba da mu se oda veliko priznaje , film je izuzetno skup proizvod, ali takođe izuzetno značajan za jedno društvo - rekla je Blagojević.

Foto: J. Ćosin

Ona je dodala da ovaj Festival, pre svega, vrednuje glumca i glumačka ostvarenja.

- Po tome smo i pravili odabir filmova. Ako se desi da je i neki film možda manje atraktivan ali ako prepoznajemo u njemu neko glumačko ostvarenje stavljamo ga na raspolaganju ovogodišnjem žiriju - kazala je Blagojević.

Čuvena glumica osvrnula se i na važnost samog Fesivala koji u Nišu traje blizu 6 decenija. 

Foto: J. Ćosin

- Ne bi toliko trajao da nije neophodan i da nije prepoznat. Ono što znam jeste da nemam puno vremena da ga trošim na nebitne stvari i bila sam presrećna kada su mi ponudili da budem umetnički direktor jer sam pomislila da bih neke stvari mogla da osvežim i uradim iz vizure glumca. Samo otvaranje je drugačije nego što je bilo dosada, scenario je pisala Branisava Ilić, ide i direktan prenos – istaka je Blgojević. U razgovoru za naš list, ona je dodala da nije nostalgična, ali da žali zbog toga što je neko davno prošlo vreme, glumcima davalo više prostora, mogućnosti i šansi, nego što je slučaj danas. 

- Mislim da je glumac čovek koji ne trpi skučenost. Umetnost  ne trpi skučenost. Mislim da umetnost mora da bude slobodna, mora da bude kišobran iznad svega, nisam nostalgična z neekim vremenima, ali prosto to je odlika svakog čoveka da želi, prosto, da pobedi ceo svet. To je normalno, tome treba težiti. S toga mi je žao jer je bila veća mogućnost, veća ponuda i veća šansa da odaberete nešto što je dobro – smtra ona. 

Istakla je da se kao novi umetnički direktor festivala zalaže da sve nagrade na „Filmskim susretima“ u Nišu ponesu imena slavnih velikana.

- Ove nagrade koje se zovu povelje, epizodne za najbolju mušku i žensku ulogu i slčno, mi smo u procesu da te nagrade imaju glumačka imena. Tako će povelja za žensku ulogu nositi ime „Milena Dravić“, za mušku „Ljubiša Samardžić“, epizodna za žensku biti „Rahela Ferari“, za mušku „Vladan Živković, i debitantsdka „Neda Arnerić“. Na taj način Niš će se odužiti svom Nišliji, Ljubiši Samardžiću  ali i drugim velikim glumcima – rekla je Blagojević.

Antrfile

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)