VRŠAC U ZNAKU NIKOLE TESLE: Dve izložbe u Domu vojske posvećene slavnom naučniku

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

10. 08. 2022. u 20:39

OVA sedmica manifestacije „Vršačko kulturno leto“ posvećena je slavnom srpskom naučniku Nikoli Tesli.

ВРШАЦ У ЗНАКУ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Две изложбе у Дому војске посвећене славном научнику

KC Vršac

Kulturni centar Vršac je u sklopu promocije italijanske i austrijske kulture u ovaj južnobanatski grad doveo dve značajne izložbe o Tesli, koju su priredili autori iz tih evropskih zemalja.

Večeras je u desnom ulazu Doma vojske otvorena izložba akvarela italijanskog arhitekte i ilustratora Danielea Meučija „Nikola Tesla, čovek koji je oblikovao budućnost“, koja će trajati do 20. avgusta. Ostvarena je u saradnji sa Italijanskim institutom u Beogradu.

Postavkom je obuhvaćeno tridesetak panela posvećenih velikom srpskom geniju. Oni su rezultat rada na prvoj grafičkoj noveli o velikom srpskom geniju, koja je objavljena prošlog decembra, a koja će ovom prilikom takođe biti promovisana.

Druga izložba „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“ biće otvorena u petak od 19 časova u levom ulazu Doma vojske. Realizuje se u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom i takođe će trajati do 20. avgusta.

Ova dokumentarna postavka posvećena je godinama koje je genijalni pronalazač Nikola Tesla proveo u Gracu i proteže se od njegovih studentskih dana do njegovih tragova u sadašnjosti.

Osim najvažnijih prekretnica u Teslinom životu i njegovih tehničkih dostignuća, izložba takođe naglašava kako su njegove ideje uticale na nauku, industriju i razvoj obrazovne institucije u Gracu, koju je pohađao od 1875. do 1878. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a