UMEĆE DRŽANJA ZA RUKE I PROLAŽENJE KROZ OBLAKE: Projekat iz Crnogorskog paviljona bijenala u Veneciji u Muzeju afričke umetnosti

M.A.K.

16. 07. 2022. u 13:00

KUSTOSKINjA Natalija Vujošević i umetnici Lidija Delić i Ivan Šuković, predstaviće u ponedeljak u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti projekat kojim su se predstavili na Crnogorskom paviljonu, na 59. Venecijanskom bijenalu.

УМЕЋЕ ДРЖАЊА ЗА РУКЕ И ПРОЛАЖЕЊЕ КРОЗ ОБЛАКЕ: Пројекат из Црногорског павиљона бијенала у Венецији у Музеју афричке уметности

Foto: Promo

Reč je o izložbi "Umijeće držanja za ruke/dok se probijamo kroz sedimentni oblak", koja će biti otvorena do 27. novembra u Palati Malipiero u Veneciji.

Postavka obuhvata dela Dantea Buua, Lidije Delić, Ivana Šukovića, Darka Vučkovića i Jelene Tomašević, kao i Kolekciju umjetnosti nesvrstanih zemalja sa delima Zuzane Halupove (Jugoslavija), Renea Portokarera (Kuba), nepoznatog umetnika iz Iraka i video-zapis o skulpturi umetnika Bernarda Matemere (Zimbabve). Komesarka paviljona u Veneciji je Jelena Božović.

- Ova priča nastaje na marginama "sveta", koji danas nazivamo globalnim kapitalizmom, iz prostora akutnedistopije dezintegrisanog "tela" prirode i društva koje se pod konstantnim turbulencijama, uticajima i potresima menja i gubi čvrstu opnu i kao rasuti oblak ideologija, istorija, strahova i snova pluta u vremenu i prostoru - piše u najavi ovog događaja.

PUBLIKACIJA

IZLOŽBU prati publikacija koja predstavlja isprepletene kustoske i poetske pristupe, te arhivske zapise. Autori tekstova u publikaciji su Ana Ivanović, Jovana Stokić, Miloš Zec, Nuno de Brito Rocha, Vjera Borozan, Marina Čelebić, Nada Baković, Anita Ćulafić i Natalija Vujošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)