DANOJLIĆEVO IME BIBLIOTECI U LJIGU: Kulturna ustanova odaje počast znamenitom srpskom književniku

B. PUZOVIĆ

14. 07. 2022. u 06:47

SVOJEVREMENO sam pred živom pesnikinjom rekao da će Desanka Maksimović u Valjevu imati ulicu koja nikad neće menjati ime i spomenik koji niko nikad neće rušiti.

ДАНОЈЛИЋЕВО ИМЕ БИБЛИОТЕЦИ У ЉИГУ: Културна установа одаје почаст знаменитом српском књижевнику

Milovan Danolić u radnoj sobi u svojoj kući u Ivanovcima, Foto D. Milovanović

To je bilo u vreme kad su se menjala imena ulica, rušili spomenici, čak menjali i nazivi država. Evo, to u Ljigu danas mogu da ponovim, da će ovdašnja biblioteka koja dobija ime Milovana Danojlića da se njime ponosi, kao i zbog toga što je bila prva koja je ponela ime za života svog zemljaka. To je veoma važan datum i kulturni čin u vremenu koje svi znamo kakvo je.

Ovo je, za "Novosti", rekao proslavljeni pesnik, književnik i akademik Matija Bećković, o odluci da Gradska biblioteka u Ljigu uskoro dobije ime po Milovanu Danojliću, velikom pesniku, književniku i akademiku, rođenom u obližnjem selu Ivanovci.

U ljiškoj biblioteci odlučili su da ova ustanova ponese ime Milovana Danojlića, koji je svojim delima i stvaralaštvom proslavio Srbiju, ovenčao se najvećim književnim nagradama. Iako već dugo živi i stvara u Francuskoj, nije zaboravio, kako kažu, rodne Ivanovce, Ljig i ovdašnju biblioteku u koju uvek rado navrati kada je u zavičaju.

Matija Bećković, Foto N. Janković

Povodom 85. rođendana, u dvorištu ljiške biblioteke sinoć je priređeno i književno veče, na kom je predstavljena najnovija Danojlićeva knjiga "Ispovest na trgu", u izdanju Srpske književne zadruge. O knjizi je govorio Matija Bećković, a stihove su besedili glumac Petar Božović i sam autor.

- Sa ljiškom bibliotekom sam više od sedam decenija u vezi, bila je, doduše, tada mnogo manja, u njoj sam prve knjige čitao i pozajmljivao - kaže, za "Novosti", Milovan Danojlić.

- Prođe život, biblioteka se veoma proširila, meni je velika čast što će dobiti moje ime, ali i bez toga ja sam vezan za ovaj kraj, ljude, jezik, za sve što je kultura. A kultura je širok pojam, biblioteka je samo vrh te građevine koja se zove kulturna svest. Slučaj je hteo da se u Ljigu rodim, ceo život sam bio kojegde, ali sam ostao vezan za ove krajeve i za sve što se ovde dešava. Ta veza se i sada na neki način potvrđuje.

Handke zna

VEOMA sam počastvovan što su me se moji zemljaci setili - kaže Danojlić.

- Nisam ih nikada zaboravio, služim se jezikom ovog kraja, od Ljiga do Valjeva. Moj slučaj, moju vezanost za rodni kraj najbolje je opisao Handke, kad je jednom napisao:

"Milovan Danojlić, Poatje, kod Ljiga." To pokazuje koliko sam vezan za ljiški kraj. I Handke to zna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)