SEĆANJE NA MILOŠA PETROVIĆA (1928-2022): Privrženik književnosti

Piše Nebojša Lapčević

12. 07. 2022. u 11:00

KADA je govorio "Pohvalu fragmentu", Miloš Petrović je skrenuo pažnju na predgovor Matićevoj "Bagdali", gde je Jovan Hristić približio svest o fragmentarnosti kao osnovnoj odlici svakog znanja. "Fragment je, takođe, ustanova, sa pojačanom eliptičnošću. Ta ustanova, druga kuća, redakcija je Časopisa za književnost, umetnost i kulturu "Bagdala", čiji je Miloš Petrović bio dugogodišnji urednik (od broja 187-523), koji izlazi bez prekida, skoro šest i po decenija.

СЕЋАЊЕ НА МИЛОША ПЕТРОВИЋА (1928-2022): Приврженик књижевности

Foto Privatna arhiva

Bitni kvaliteti i napori njegovog obuhvata, vidljivi su u doslednosti i radoznalosti, tragalačkoj zapitanosti nad različitim literarnim modelima, takođe, i u odgovornosti za jezičke suptilnosti esejističkog teksta koji je zapisivao lakim perom.

Miloš Petrović bio je profesor književnosti, književni kritičar, esejista koji je uvek polazio od književnog dela, uspevajući da označi tačke oslonca i estetske osobenosti ne zadovoljavajući se samo iskazom stvranosti. Naime, taj termin K. Hamburger "Lirsko ja iskazni subjekt", pojašnjava Petrovićev način tumačenja srpske književnosti. Objavio je knjige: "Čitajući posle Skerlića" (1967), "Srpski pisci XX veka u očima Jovana Skerlića" (1967), "Iz kruga u krug" (1978), "Uhvati živu reč" (1986), "Iz trinaestog reda, pozorišne kritike" (1994), "Fragmenti" (1998), "Kod vrnjačke Euterpe" (2000), "Potez skakačem" (2008), "Fragmentovani portreti" (2014), "Bagdalaši" (2018) i "Ka iskaznom" (2019).
Naslov "Bagdalaši", po sećanju Miloša Petrovića nastao je nakon posete Mihiza Lazarevom gradu: "Nekoliko značajnih pisaca stiglo je u Kruševac. Među njima i Borislav Mihajlović Mihiz. Mi smo ih čekali u restoranu tada veoma živog hotela 'Evropa'. Mihiz nas je radosno pozdravio, 'Kako ste bagdalaši?' Ovaj brzi pozdrav uzeo sam za naslov izdanja."
Ako se sagleda raspon posvećenosti kulturi, moramo pomenuti njegove inicijative i obdelavanja u Kruševcu ("Slobodište", Kruševačko pozorište, Filozofsko-književna škola), u rodnom Trsteniku (Jefimijini dani, Savremena srpska proza), u Vrnjačkoj Banji (Zamak kulture, Festival filmskog scenarija) i svakako u UKS. Profesor Petrović nosilac je priznanja za visok doprinos nacionalnoj kulturi, i među brojnim priznanjima, dobitnik je Povelje za životno delo UKS, nagrade za književnu kritiku "Milan Bogdanović" i "Čedomir Mirković", Vidovdanske nagrade grada Kruševca.
Prema rečoma Mihajla Pantića: "Miloš Petrović je jedan od onih upornih, pronicljivih, strasnih privrženika književnosti, što ne odustaju i neće odustati od čitanja novih knjiga, makar se zemlja zavrtela u suprotnom pravcu... Urađen posao. Tačka."
Miloš Petrović je pristupao knjigama "sa radošću čitanja, ushodeći ka uzvisini Bagdale, odakle je Dušan Matić govorio hrastolisne stihove. U dvopevu snenom, u svetu literature, Miloš Petrović je živeo "dupli život", za zemlju i nebo, in vivo, i svakako, ispisao svoj pobedonosni luk u srpskoj književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024