"LIFKA" ZA KOVAČEVIĆA: Najavljen 29. Palićki filmski festival, koji će trajati od 16. do 22. jula

M. Mirković

30. 06. 2022. u 14:21

DOBITNIK ovogodišnje nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji je pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević u kategoriji domaćih, a francuski reditelj i oskarovac Mišel Azanavisijus u kategoriji inostranih stvaralaca, objavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kojom je najavljen predstojeći festival na Paliću.

ЛИФКА ЗА КОВАЧЕВИЋА: Најављен 29. Палићки филмски фестивал, који ће трајати од 16. до 22. јула

Foto Z. Jovanović

Laureat akademik Kovačević ispričao je kako ga je, pre petnaestak godina, žacnula prva nagrada za životno delo, ali je sad sigurniji da mu ovakva priznanja priliče, i sa nežnošću pomenuo svoje velike prijateljice, ikone našeg glumišta i drage gošće na Paliću:

- Posebno me raduje što su među pređašnjim dobitnicima Milena Dravić i Mira Banjac sa kojom, evo prijateljujem već gotovo pola veka, od početka rada na "Radovanu". Siguran sam da će i to što je ova godina jubilarna doneti poseban osećaj publici i učesnicima festivala.

Dvadeset deveto izdanje Festivala evropskog filma Palić, u ovoj jubilarnoj tridesetoj godini njegovoj trajanja, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 16. do 22. jula na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurosinema, Abazija i Lifka.

Ove godine se drugi put dodeljuje i regionalna nagrada "Aleksandar Lifka", čiji je dobitnik glumac Igor Galo.

Mišel Azanavisijus, Foto EPA

Na Paliću će ukupno biti prikazano oko 130 filmova u petnaest različitih selekcija i programskih celina, a juče je predstavljen program dve takmičarske selekcije - Glavnog takmičarskog programa i programa "Paralele i sudari".

Glavni program čini 12 evropskih ostvarenja, među njima i "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, "Ne" Ditriha Brugemana i "Rez" Mišela Azanavisijusa. Selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement), umetnički direktor Palićkog festivala od 2005. do 2017. godine. Žiri glavnog takmičarskog programa ove godine čine producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katrijel Šori, glumica Katarina Radivojević, producentkinja, selektorka i kustoskinja Lorna Ti i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi.

Selektorka programa "Paralele i sudari" je Julija Sinkevič, filmski producent, selektor, konsultant, suosnivač i član Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije i član Evropske filmske akademije. Žiri programa čine filmski kritičari Natalija Serebrjakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke i Martin Milinković iz Hrvatske.

Na Paliću će biti prikazano oko 130 filmova, Foto Z. Jovanović

Sećanja

DIREKTOR festivala, osvedočeni čuvar i prijatelj filma Radoslav Zelenović, ispričao je kako je te nesrećne 1992. bilo praviti novi filmski festival u sankcijama izolovanoj i iznurenoj zemlji. Ne krijući ponos na tri decenije trajanja manifestacije, Zelenović je izrazio zadovoljstvo postignutim, kako ove godine tako i svih proteklih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili