ŠURDA U NIŠKOJ BANJI: Otkriven spomenik legendarnom LJubiši Samardžiću (FOTO)

D. MILjKOVIĆ

07. 05. 2022. u 20:04

U OVU banju sam prvi put došla pre više od pola veka da se verim sa Ljubišom i pamtim da je bila puna cveća i sunca i to je bio najlepši dan životu... ili sam bila zaljubljena, pa mi je sve bilo lepo.

ШУРДА У НИШКОЈ БАЊИ: Откривен споменик легендарном Љубиши Самарџићу (ФОТО)

Foto: Belle amie printskrin

Kasnije smo redovno dolazili kod njegovih prijatelja iz mladosti, tako da Niška Banja ima posebno mesto u našim životima. Zato mi je posebno drago što će se na ovom mestu naći njegova statua.

Ovako je, sa puno emocija govorila Mirjana Samardžić, supruga preminulog Smokija, koja je sa unucima danas u Niškoj Banji otkrila spomenik Ljubiši Samardžiću, rad vajara Dejana Zdravkovića iz Svilajnca.

Ljubiša nije rođen u Banji već u Skoplju, ali su Nišlije ponosne na činjenicu da je detinjstvo i mladost proveo u ovom živopisnom odmaralištu jer je njegov otac radio u obližnjem rudniku. Posle smrti oca pomagao je majci u vođenju poslastičarske radnje sve dok se nije vinuo u glumačke vode i postao jedan od najslavnijih glumaca sa ovih prostora.

- Imao je lakoću hodanja kroz život, uvek sa osmehom i sve je rešavao u hodu - priča supruga Mirjana.

Samardžićeve nezaboravne uloge obeležile su njegov život, a on sam dao je i više od života likovima koje je tumačio. Omiljeni Šurda iz serije "Vruć vetar" dok zaneseno igra sirtaki ostao je upamćen kod mnogih generacija. Septembra ove godine navršava se pet godina od njegove smrti.

Lični frizer i prijatelj

Pored porodice i gradskih zvaničnika otvaranju spomenika prisustvovali su i brojni prijatelji pokojnog glumca. Rasto Manojlović, zvani Rastko je njegov školski drug i lični frizer. I kada je postao slavni glumac, redovno se frizirao kod Ace.

- Kada je glumio Šurdu dolazio je kod mene ne samo da mu sredim frizuru nego i da ga naučim nekim frizerskim potezima da bi što bolje odglumio bricu iz Vlasotinca - priseća se Rastko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna