OTIŠAO SKRIVENI DIRIGENT "ZVEZDARE": Na vest o smrti Ivana Vanje Janketića, suflera, epizodiste, inspicijenta, čoveka za "sve" u teatru

V. STRUGAR

05. 04. 2022. u 23:08

SUFLER, inspicijent, epizodista i statista Vanja Janketić preminuo je u 72. godini posle duge i teške bolesti u Beogradu - ovu vest objavili su gotovo svi mediji, ne zbog njegovih velikih uloga na sceni, već na onim svakodnevnim (a neophodnim) - oko nje.

ОТИШАО СКРИВЕНИ ДИРИГЕНТ ЗВЕЗДАРЕ: На вест о смрти Ивана Вање Јанкетића, суфлера, епизодисте, инспицијента, човека за све у театру

Ivan Vanja Janketić, Foto JDP

Ivan Vanja Janketić rođen je u Beogradu 23. decembra 1950. godine. Zaposlio se "zastalno" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1979, a i pre toga nastupao je u čuvenoj predstavi "Veseli dani ili Tarelkinova smrt" A. V. Suhovo-Kobilina u režiji Branka Pleše.

- Upoznao sam ga početkom osamdesetih godina, kada je u JDP postavljen "Balkanski špijun". Bio je njihov sufler i inspicijent. Kad sam počeo u Zvezdara teatru 1986. da radim "Klaustrofobičnu komediju", Vanja je statirao u predstavi - priseća se Dušan Kovačević.

- Poslednji put pojavio se u istom komadu pre šest dana. Izašao je iz bolnice, uprkos stavu lekara da ne bi trebalo. Nekako je i odigrao i vodio predstavu. Bilo je to sto pedeseto, jubilarno izvođenje "Klaustrofobične komedije".

Dušan Kovačević, Foto V. Danilov

Janketić je učestvovao u "Profesionalcu", pa i gotovo svim drugim Kovačevićevim naslovima, kao što su "Urnebesna tragedija", "Generalna proba samoubistva", "Doktor Šuster", "Lari Tompson - tragedija jedne mladosti", "Život u tesnim cipelama".

- S "Profesionalcom" smo obišli ceo svet. Uvek je igrao male epizodne uloge, statirao, paralelno vodeći sve predstave. Dakle, bio je i na sceni i iza nje. Bez takvih ljudi ne može da funkcioniše nijedna predstava. Publika to, naravno, ne zna i ne treba da zna. Što je inspicijent neprimetniji, to je bolji. Od prve probe pratio je svaku predstavu.

Foto Zvezdara teatar

Prvo kao sufler, potom inspicijent, brinuo i o svetlu, tonu. Izuzetno je voleo pozorište. Uvek iz senke, kao i druge njegove kolege. Uostalom, bez inspicijenata teatar ne bi mogao da funkcioniše - oni daju ritam predstavi, opominju, najavljuju ulazak i izlazak s pozornice. Zapravo, neka su vrsta skrivenog dirigenta... Jednu od tako značajnih i velikih uloga inspicijenta imala je i Olgica, supruga Bate Stojkovića. Upoznali su se u Ateljeu 212, potom družili, a onda proveli nekoliko zajedničkih decenija.

Uvek je igrao male, epizodne uloge, bio na sceni i iza nje, Foto Zvezdara teatar

Kako kaže upravnik Zvezdara teatra, dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević, Vanja je bio angažovan u oko dve i po hiljade izvođenja.

- Dolazio je uvek ranije. Da proveri rekvizite, mada nije njegov posao. Radio je i to, brinući da se slučajno ne desi da nešto nedostaje. Kao što se ponekad događa da, kad glumac treba da izvadi pismo i pročita ga na sceni, njega nema u džepu. To su male greške koje mogu biti katastrofalne za predstavu. Ostao je s nama do poslednjeg daha i bio moja desna ruka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove