DRUGOVAO S BELMONDOM, SLIKAO SA PIKASOM: Izložba radova Uroša Toškovića u KC „Eđšeg“ u Novom Sadu

J.S.

31. 03. 2022. u 08:13

U KULTURNOJ stanici „Eđšeg“ u Novom Sadu večeras u 18.30 sati biće otvorena izložba slika velikog umetnika Uroša Toškovića (Pelev Brijeg, 1932 — Podgorica, 2019).

ДРУГОВАО С БЕЛМОНДОМ, СЛИКАО СА ПИКАСОМ: Изложба радова Уроша Тошковића у КЦ „Еђшег“ у Новом Саду

Foto: KS „Eđšeg“

Tošković je završio Srednju umetničku školu u Herceg Novom, a diplomirao je 1956. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Iste godine odlazi kao stipendista francuske Vlade u Pariz, gde završava Školu lepih umetnosti kod Morisa Brijanšona. U Parizu ostaje sve do 1976. godine i jedan je od rodonačelnika kolonije YU slikara u Parizu. Drugovao je sa Belmondom, De Sikom, Sartrom, Popom, Borom Pekićem, a radio sa Pikasom, Dalijem, Joneskom i drugima.

Tošković je 1957. godine bio jedan od osnivača društva prijatelja Baltazar, čiji su članovi Leonid Šejka, Siniša Vuković, Miro Glavurtić, Dado Đurić, Mišel Kontić, Vukota Vukotić, Peđa Ristić i Olja Ivanjicki, koje 1958. postaje društvo Mediala.

Crteži ovog umetnika buntovnog duha, kako su kritičari svojevremeno ocenili, vladaju atmosferom izgubljenosti - mračni, apstraktni i upečatljivi likovi koji traže svoje mesto u ovom svetu razbijaju portretnu monotoniju.

- Sloboda čoveka ili uzdiže ili ga uništava – govorio je Tošković.

Izložba će imati prodajni karakter, a jedan deo sredstava namenjen je Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, domu za nezbrinutu decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)