AKADEMIK MIRO VUKSANOVIĆ: Vitezović je bio jedinstvena kosjerićka ruža darova u srpskoj kulturi

D.B.T.

22. 03. 2022. u 17:51

AKADEMIKA Mira Vuksanovića sa Milovanom Vitezovićem veže višedecenijsko prijateljstvo, još od zajedničkih studentskih dana.

АКАДЕМИК МИРО ВУКСАНОВИЋ: Витезовић је био јединствена косјерићка ружа дарова у српској култури

Foto Arhiva

- Vitezović je bio jedinstvena kosjerićka ruža darova u srpskoj kulturi. Svaki od svojih darova negovao je posebno i naporedo, ali tako da stvaraju skladnu celinu. Njegove misli su ušle u opšte izreke. Kad bi nekako moglo da se izračuna koliko je puta citiran u svakodnevnim razgovorima, videlo bi se da je stalno s nama. Njegovom zaslugom je Vuk Karadžić došao među Srbe kao da je živ. Profesorski šeširi, kraljevske čarape, đačko lajanje na zvezde i drugi književni motivi ostaju kao znakovi koji će se pamtiti. Vitezović je bio čovek koji je drugima pomagao i kad je njemu trebalo pomagati. Sada se naše prijateljstvo koje je na vedrini trajalo šezdesetak godina odjednom pretvorilo u tužnu istinu iz njegovog poznatog aforizma "Srce me je otkucalo" - kazao je Vuksanović za "Novosti".

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO: Pogledajte kako izgleda spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!