PRIČA O "TATI REP SCENE": Srpski hip-hop muzičar Gru uskoro dobija dokumentarni serijal

Jl. B.

20. 03. 2022. u 13:29

MUZIČKA, sportska i životna priča Dalibora Andonova Grua (1973-2019) biće pretočena u dokumentarni serijal "Gru tu je", čiji autori su Bojan Vinulović i Renato Miškolci.

ПРИЧА О ТАТИ РЕП СЦЕНЕ: Српски хип-хоп музичар Гру ускоро добија документарни серијал

Foto Arhiva

Gru je izdao prvi rep album u Srbiji 1995. pod nazivom "Da li imaš pravo", a sledeće godine i komercijalno najuspešniji rep album "Gru 2". Kao lider stare škole srpskog repa, uticao je na mlade tokom devedesetih i otvorio put novim generacijama domaćih repera. Premijerno za Gruov rođendan, 8. marta, na Instagramu je predstavljen segment dokumentarnog serijala koji nastaje već godinu dana i koji će uskoro dobiti finalnu verziju.

- Snimljeni materijal sadrži više od deset sati razgovora sa više od četrdeset sagovornika, prijatelja, kolega, saradnika i ljudi koji su bili deo Gruovog života. Veliku zahvalnost upućujemo svima koji su bili deo serijala. Njihove reči i anegdote o druženju, muzici, rep kulturi, snimanju, koncertima, ekstremnim sportovima, Partizanu, košarci i antologijskim spotovima samo su potvrda reči da - Gru tu je - ističu autori.

Kako mnogi tvrde, Gru je bio začetnik, a njegov uticaj ne jenjava, pa je do danas, posle svih turbulencija u domaćoj muzici, ostao jedno od najcenjenijih imena u repu. Nažalost, reper je tokom života doživeo mnoge teške trenutke. Gruova prva ljubav poginula je u saobraćajnoj nesreći, a ista sudbina zadesila je i Nebojšu Saveljića, člana Montenigersa, reperovog bliskog prijatelja. Gru je bio zaljubljenik u ekstremne sportove, i nije ni slutio da će mu jedna vožnja kajtom odneti život. Tragično je nastradao na Dunavu blizu Zemuna, a iza sebe je ostavio suprugu Danicu, sinove Relju i Vuka i mnogobrojne prijatelje.

- Serijal neće obuhvatiti samo Gruovu biografiju, već celu jednu eru muzike, duha Beograda, rađanja rep kulture i razgranavanje scene koja je u najtežim vremenima mogla da parira mnogima na svetskom nivou, po izrazu, zvuku i porukama koje šalje. Gru je bio pionir toga i serijal bi trebalo da zaokruži priču o čoveku za kog su mnogi sagovornici rekli da je "tata rep scene" - kažu autori.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna