KO KRŠI ZAKON U ULUS? Nezadovoljni članovi na vanrednoj Skupštini suspendovali rukovodstvo

M. A. K.

21. 02. 2022. u 11:30

KVORUM, koji nezadovoljni članovi ULUS nisu imali u subotu 12. februara, da bi održali Vanrednu skupštinu i smenili rukovodstvo, okupili su se minulog vikenda: u paviljonu "Cvijeta Zuzorić", njih 95, donelo je odluku da se suspenduju sva rukovodeća tela, ponište odluke Skupštine od 29. decembra i pripremi održavanje nove (izborne), a da odbor za njeno organizovanje, do tada, vodi Udruženje.

КО КРШИ ЗАКОН У УЛУС? Незадовољни чланови на ванредној Скупштини суспендовали руководство

Foto Z. Jovanović

Za prevrat su se odlučili jer smatraju da oni koji su poslednjih godina zaduženi za rad jednog od najstarijih likovnih esnafskih udruženja u Evropi - krše zakon.

Rukovodstvu izabranom u decembru 2019. zameraju što su Udruženje "doveli u situaciju pravne nesigurnosti, neodgovornom upravom, nesavesnim i nezakonitim ponašanjem". Pod tim podrazumevaju kršenje statuta, kada je reč o organizovanju tradicionalnih izložbi i prijemu novih članova, kao i mnogo ozbiljnije optužbe za objavljivanje falsifikovanog dokumenta u javnom registru APR, nezakonito isplaćivanje kovid-pomoći zaposlenima, neodgovorno ponašanje koje je dovelo do požara u "Cvijeti" marta prošle godine... Kao najozbiljniju zamerku izneli su to što je uprava Udruženje dovela u opasnost od gašenja, jer Skupština nije održana ni u jednom zakonskom roku od dve godine. Zbog svega, u subotu nisu samo zahtevali smenu Upravnog odbora, već i svih drugih tela ULUS.

A pre nego što se ova grupa od 95 umetnika i okupila na Malom Kalemegdanu, Upravni odbor ULUS je izdao saopštenje u kome su skup nezadovoljnih članova ocenili kao nelegitiman. Kako kažu, prema statutu Udruženja, Skupština se saziva na predlog Nadzornog odbora, ili na pismeni zahtev najmanje pet odsto članova, kojih je više od 2.800. Za Vanrednu skupštinu, započetu 12. februara, navode, zahtev su podnela 62 člana, odnosno manje od 2,5 odsto članstva. Upravni odbor je saopštio i da je doneo odluku da odloži Skupštinu zakazanu za 26. februar i zakaže je u nekom drugom terminu koji će biti "naknadno zajednički dogovoren":

- Aktuelna dešavanja su nam pokazala da je za organizaciju predstojeće Skupštine neophodna šira konsultacija sa članstvom i zajednički pripremni rad koji bi trebalo da urodi ishodom koji je u najboljem interesu što većeg broja savesnih članova udruženja - piše u saopštenju objavljenom na sajtu i društvenim mrežama Udruženja, a koje je potpisao UO.

Novih izbora u ULUS će evidentno biti, ali ostaje otvoreno pitanje ko će ih organizovati: rukovodstvo koje je proglasilo Vanrednu skupštinu neligitimnom, ili odbor izabran minule subote na istoj Vanrednoj skupštini, koja je smenila to rukovodstvo. Neki bi rekli - još jedan rašomon na Malom Kalemegdanu.

Sastav odbora

U ODBORU izabranom u subotu, kako bi pripremio buduću Skupštinu je pet umetnica. A to su Sanda Ristovski, Gabriela Vasić, Alina Gadomski Todorović, Nataša Budimlija Krstić i Dragana Knežević Rajković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024