KNJIGA O AGONIJI SLOBODE: Milena Marković dobitnica "Ninove" nagrade za roman "Deca"

A. VOJINOVIĆ

24. 01. 2022. u 19:16

MOJ roman bavi se jednom epohom i svetom koji je zauvek nestao. Ne tiče se samo naše zemlje u kojoj smo svi mi živeli, nego i nekih drugih zemalja i vrednosti.

КЊИГА О АГОНИЈИ СЛОБОДЕ: Милена Марковић добитница Нинове награде за роман Деца

Foto Tanjug

Između ostalog, taj moj roman bavi se stazom i sudbinom i agonijom slobode. Ovim rečima Milena Marković, ovogodišnja dobitnica "Ninove" nagrade za roman godine, ukratko je opisala tematiku svoje knjige, romana-poeme "Deca" u izdanju kuće LOM.

Od petočlanog žirija, knjiga Milene Marković "Deca" dobila je tri glasa (Teofil Pančić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević), dok je za roman "Mokrinske hronike" Srđana V. Tešina glasala Marija Nenezić, a Branko Kukić za "Pogovor" Davida Albaharija. U užem izboru za prestižno priznanje, koje po 68. put dodeljuje magazin "Nin", bili su još i roman "Sampas" Ilije Đurovića, "Ono o čemu se ne može govoriti" Elvedina Nezirovića i "Španska čizma" Vladimira Kopicla.

Foto Tanjug

Markovićeva danas pred mnogobrojnim novinarima u beogradskom hotelu "Moskva" nije krila zadovoljstvo zbog osvajanja nagrade, gde je istakla kako je ulazak u najuži izbor zajedno sa Albaharijem i Kopiclom za nju bila velika čast.

- Bilo mi je puno srce kada sam čula mišljenje žirija - rekla je Markovićeva.

- Onog trenutka kada sam videla da će sve to što sam pisala nekoliko godina da dostigne određenu veličinu u aristotelovskom smislu odlučila sam da napravim poemu, odnosno, roman u stihu. Osmelila sam se da se i ja nakon mnogih drugih pisaca koji se bave agonijom slobode, među kojima je i Uelbek, bavim ovom temom. Pokušala sam da kroz jednu ličnu priču da pokažem kako svi plaćaju. Mislim da je zbog toga moj roman kao što su rekli neki drugi kritičari nadrastao i mene.

Foto Privatna arhiva

Predsednik žirija Teofil Pančić istakao je da knjiga Milene Marković predstavlja poseban iskorak za savremenu srpsku književnost, kao i da je reč o romanu koji je po svakom mogućem relevantnom kriterijumu izvan standarda i knjiga koja nijednog čitaoca neće moći da ostavi ravnodušnim.

Za Ivana Milenkovića "Deca" ovogodišnje dobitnice bez sumnje spadaju u jedno od najistinitijih dela srpske književnosti. Iako Pančić i Milenković nisu imali dileme ko će biti ovogodišnji laureat, Marjan Čakarević je do poslednjeg časa vagao konačnu odluku:

- Žao mi je što sam morao da izaberem samo jednu knjigu, dve su mi bile na pola koplja, Milenina i Albaharijeva. Vidi se upadljivi skok u odnosu na ceo njen dosadašnji opus, kao i jedan ozbiljniji rad, zaokružila je sve one teme kojima se inače bavi.

Marija Nenazić objasnila je da Milena u romanu piše o odrastanju, sazrevanju, ali i vlastitoj intimi:

- Kroz ceo roman provejava iskonska dečja ranjivost i radoznalost jer se svi oni ovde suočavaju sa životom na najrazličitije načine, kroz patnju, bol, greške, suočavanja sa svetom koji najčešće ne razume tog ranjivog pojedinca koji kroz ovaj roman sazreva.

Uručenje uživo

SVEČANO uručenje "Ninove" nagrade ovogodišnjoj dobitnici biće uručeno uživo, za razliku od prošle godine. Iako je prvobitno bilo planirano da se priznanje laureatu dodeli 31. januara, epidemija je umešala prste, pa će naknadno biti objavljen novi datum uručenja. Osim toga, na konferenicji rečeno je i da ove godine troje članova žirija završavaju mandat, i to Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević, kao i da će novi biti izabrani pre proleća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)