BIBLIOTEKA GRADA OBELEŽILA GODIŠNJICU DODELOM NAGRADA: "Grigorije Vozarević" za čačansku "Pčelicu"

M.A.K.

11. 01. 2022. u 16:54

NA svačanom obeležavanju 91. godišnjice Biblioteke grada Beograda, nagrada za najboljeg izdavača, "Grigorije Vozarević", pripala je čačanskoj "Pčelici".

БИБЛИОТЕКА ГРАДА ОБЕЛЕЖИЛА ГОДИШЊИЦУ ДОДЕЛОМ НАГРАДА: Григорије Возаревић за чачанску Пчелицу

Foto Facebook BGB

Odluku je žiri obrazložio time da ova kuća objavljuje najznačajnije srpske savremene pisce za decu i otvara vrata mladim autorima, kao i da iskazuje posebnu brigu za negovanje naše nacionalne tradicije.

Ovogodišnji laureat nagrade za najboljeg bibliotekara "Marija Ilić-Agapova" je Marjan Marinković, koji je za gotovo dve decenije rada u BGB, organizovao više od 600 kulturno- obrazovnih programa, a istakao se i kao autor programskih ciklusa iz književnosti, umetnosti i filozofije, izložbi i 20- tak bibliotečkih projekata. Četvrti put, dodeljena je i specijalna nagrada "Čitalac godine", namenjena članovima biblioteke starim do 14 godina, koji su pozajmili najveći broj knjiga. Priznanje je pripalo desetogodišnjoj Emiliji Spasenović sa Čukarice.
Svake godine na rođendan BGB objavljuje i listu deset najčitanjih naslova u svojoj mreži. Tokom 2021. najizdavanija knjiga bila je "Moja baka vam se izvinjava" Fredrika Bakmana. Na drugom mestu su "Dani napuštenosti" Elena Ferante, koje sledi još jedan Bakmanov naslov- "Čovek po imenu Uve". Na listi 10 najpopularnijih našli su se i "Magbet" Jua Nesbea, "Oteta" Tonija Parsonsa, "Devojka i noć" Gijoma Musoa,"Selfi" Jusia Adler-Olsena, "Bibliotekarka iz Aušvica" Antonija Iturbea,"Moj muž" Rumene Bužarovske i "Zakon o deci" Ijana Mekjuana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)