POČAST VELIKANU: U Negotinu obeležena 166. godišnjica rođenja Stevana Mokranjca

S. M. JOVANOVIĆ

10. 01. 2022. u 13:41

Tradicionalno trećeg dana Božića, na Stevanjdan, na koji je 1856. godine rođen Stevan Stojanović Mokranjac, Negotinci su odali počast velikanu srpske muzike.

ПОЧАСТ ВЕЛИКАНУ: У Неготину обележена 166. годишњица рођења Стевана Мокрањца

Foto: S.M.Jovanović

Obeležavanje 166. godišnjice rođenja slavnog Mokranjca, započelo je polaganjem venaca i cveća na njegovu bistu u dvorištu kompozitorove rodne kuće, rad Nebojše Mitrića, kao i na bistu u gradskom parku koju je izradio Milovan Krstić.

Počast velikanu odale su brojne delegacije, Doma kulture "Stevan Mokranjac" i festivala "Mokranjčevi dani", lokalne samouprave, škola u Negotinu i Kobišnici koje nose njegovo ime, Muzeja Krajine, Gradskog horskog ansabla "Mokranjac", Hora Crkve Svete Trojice i sela Mokranja, odakle je poreklom Mokranjčeva porodica.

Slavski kolač u čast Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, prerezali su u galeriji negotinske ustanove kulture protonamesnik Marko Pajčin, starešina Crkve Svete Trojice i protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski, uz pojanje Hora hrama Svete Trojice pod upravom Svetlane Kravčenko i u prisustvu domaćina slave, kolačara i brojnih gostiju.

Tradicionalno, na dan rođenja Stevana Mokranjca, promovisan je i novi broj časopisa za kulturu "Mokranjac", 23. po redu o kojem su govorili  muzikolog profesor  dr Sonja Marinković, glavni i odgovorni urednik časopisa i selektor Festivala „Mokranjčevi dani“ i Stefan Cvetković, član redakcije.

-Časopis je velikim delom posvećen  programima 55. „Mokranjčevih dana“. Iz prikaza festivalskih programa iz pera raznih autora, izdvojila bih kritički osvrt i poseban ugao gledanja dr Tamare Adamov Petijević na koncert violiniste Stefana Milenkovića, ali i tekst o njegovoj karijeri, od najmađih dana, do danas i rušenju granica između klasične i popularne muzike. Posebna pažnja posvećena je "Natpevavanju horova" i učešću izuzetnih horskih ansambala. Skrenula bih pažnju čitaocima  i na naučni rad dr Miradeta Zulića na temu „Mokranjčeva djela na repertoaru srpskih pevačkih društava u Bosni i Hercegovini u međuratnom periodu“, koji je promovisan na 55.“Mokranjčevim danima“. U časopisu podsećamo i na posebno veče koje nam je u dvorištu Mokranjčeve kuće priredio mladi violončelista Nemanja Stanković. Ovaj mladi muzičar pleni jednostavnošću i skromnošću, a ujedno i ogromnom umetničkom snagom. Atraktivnu dimenziju Festivalu dala je plesna trupa „Una Saga Serbica“, a poseban ukras predstavljala je izložba fotografija majstora fotografije iz Negotina, Dragoslava Ilića", rekla je dr Marinković uz zahvalnost negotinskom Domu kulture "Stevan Mokranjac" na kontinuitetu publikovanja časopisa koji je uspeo da zadrži status naučnog.

Obeležavanje godišnjice zaokruženo je nastupom gudačkog kvarteta "Meraki" iz Beograda u sastavu: Violeta Ćirić, Nada Šarković – violine, Ena Vaganek – viola i Magdalena Matić – violončelo, studentkinja master studija za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Katarine Popović. Ovaj mladi ansambl, iako osnovan 2020. održao je  veliki broj koncerata širom Srbije, a za svoje prvo predstavljanje u Negotinu odlučio se za Betovenov "Gudački kvartet op.18 broj 1" i "Počasnicu Stevanu Mokranjcu" Dejana Despića, koja je premijerno izvedena u Negotinu 1998. u interpretaciji učenika najstarije muzičke škole u Srbiji, Muzičke škole “Mokranjac” iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)