VERA I JASAN CILJ SU PREDUSLOV ZA USPEH: Objavljeni memoari Baraka Obame i biografija poglavara moskovske patrijaršije

Dragana Matović

09. 01. 2022. u 08:21

UZ razne poslove kojima se već dugo bavi, "Interkomerc" je poslednjih godina sve zapaženiji i kao izdavač veoma zanimljivih knjiga.

ВЕРА И ЈАСАН ЦИЉ СУ ПРЕДУСЛОВ ЗА УСПЕХ: Објављени мемоари Барака Обаме и биографија поглавара московске патријаршије

Goran Perčević, direktor "Interkomerca", Foto Z. Jovanović

Najnovije su "Obećana zemlja" Baraka Obame, memoari bivšeg američkog predsednika, i "Patrijarh Kiril: Život i gledišta", čiji je autor mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev).

Nekadašnji predsednik SAD u "Obećanoj zemlji" govori o svojoj neverovatnoj odiseji od mladića koji je bio u potrazi za svojim identitetom do dolaska u Belu kuću, opisujući sa upečatljivim ličnim detaljima svoje političko obrazovanje i ključne momente prvog predsedničkog mandata. A, "Patrijarh Kiril" je prva podrobna biografija patrijarha moskovskog i sve Rusije, o njegovom putu ka najvišem crkvenom služenju.

- Najveća vrednost "Obećane zemlje" jeste u tome da je u životu sve moguće, čak i da jedan Afroamerikanac muslimanskog imena i socijalističkih ideja postane predsednik SAD - kaže izdavač Goran Perčević, direktor "Interkomerca" za "Novosti".

- Obama je ispisao svedočanstvo kako funkcioniše sistem u Americi, u kojoj predsednik može da donese bilo koju odluku, ali bez odobrenja Kongresa ne može da je sprovede. On otkriva svoja razmišljanja, dileme i sumnje.

Perčević ističe da je knjigu objavio zato što ona nije apologija Obame, već svedočanstvo iz prve ruke kako funkcionišu međunarodni odnosi u Beloj kući. To potvrđuje i njegov izbor recenzenata: Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova i bivši ambasador SRJ u UN, akademik Dragan Simeunović, Vladimir Petrović, bivši ambasador Srbije u Vašingtonu, Dragan Bisenić, nekadašnji ambasador Srbije u Egiptu, i dr Slavenko Terzić, bivši ambasador Srbije u Moskvi koji je, između ostalog, primetio:

Foto Privatna arhiva

"Obamino viđenje Rusije, tadašnjeg predsednika Medvedeva i premijera Putina kreće se u okvirima tradicionalnog američkog razumevanja Rusije i njenih interesa sa svim predrasudama i ograničenjima, pri čemu je bivši predsednik Rusije zadobio veće poverenje".

- "Obećana zemlja" je autentična i dragocena knjiga najpre za studente Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, kao i za ljude koji se bave politikom - kaže Perčević.

Za srpsko izdanje knjige "Patrijarh Kiril: Život i gledišta" predgovor je napisao srpski patrijarh Porfirije, u kome kaže: "Knjiga je svedočanstvo koliko o jednom čoveku još više o duhovnoj genetici ruskog naroda čiji unutarnji vid vidi dalje i od one daleke linije na horizontu u kojoj se spajaju nebo i zemlja. Što se, pak, tiče adrese kojoj je knjiga upućena to nije isključivo ruski narod, niti samo pravoslavna vaseljena nego čitav hrišćanski svet, pa i više od toga, svaki pojedinac."

- Gledišta patrijarha Kirila su dragocena za razumevanja misije crkve danas - kaže Perčević.

- Uloga crkve nije da menja sistem i državu. Suština hrišćanskog morala je u promeni uma i srca, u duhovnom preobraženju. Primer Rusije, koja je našla tačku oslonca u spoju svoje nacionalne svesti, kulture i pravoslavlja, inspirativan je i ohrabrujući.

Knjiga "Patrijarh Kiril" nije samo biografsko štivo, već i svojevrsna enciklopedija pravoslavlja.

- Kroz priču o životu patrijarha Kirila, autor govori i kakva je uloga crkve danas - kaže Perčević.

- Živimo u vremenu do sada nezapamćenog materijalnog napretka. Materijalni razvoj, nažalost, nije praćen duhovnim. Pandemijske bolesti, masovno naoružavanje, preteća nuklearna i ekološka katastrofa, vode nas ka granici besmisla i samouništenja.

Foto Privatna arhiva

Pojedinac je suočen sa trkom koju mu nameće potrošačko društvo. Od njega se traži da svaki novi krug trči sve brže. Raspad porodice, narkomanija, alkoholizam, razni oblici devijantnog ponašanja, samo su posledica neumornog traganja čoveka za smislom života.

Ulazimo u doba kada nauka stvara složene oblike veštačke inteligencije, a kao posledica toga, pred savremenim čovekom stvaraju se novi izazovi. Patrijarh Kiril veruje da je hrišćanska moralnost sredstvo za opstanak ljudske civilizacije. Od sposobnosti da se pravo i slobode povežu s moralnom odgovornošću zavisi blagostanje, a možda i samo postojanje ljudskog roda u eri globalizacije.

Knjiga je koncipirana u obliku dijaloga između autora i glavnog junaka, kome je data apsolutna prednost. U njoj se nalaze i govori patrijarha, članci, referati, intervjui kojima je predstavljena njegova bogoslovska misao. Čitalac otkriva i korene sukoba vaseljenskog i ruskog patrijarha.

- Totalitarno društvo u kom je čovek prezren, a država i kolektiv poseduju sva prava nad njim, prema mišljenju patrijarha Kirila, jeste antičovečno društvo - kaže Perčević.

- Ali, antičovečno postaje i ono društvo u kom, kao što kaže Dostojevski, nema Boga i u kom je sve dozvoljeno, a ljudska prava se pretvaraju u instrument oslobađanja razuzdanog instinkta, dok se pojmovi dobra i zla mešaju i istiskuju idejom moralne autonomije i pluralizma. Ovakvo društvo gubi kočnice moralnog uticaja na ličnost. Patrijarh Kiril se otvoreno suprotstavlja liberalnom pogledu na svet koji pretenduje na univerzalnost.

BEZ SVOJE DUŠE

- KRITIKUJUĆI odbijanje autora Evropskog ustava da u njemu, makar simbolično, pomenu hrišćanske korene evropskog kontinenta, patrijarh Kiril ističe da je evropski identitet formiran pre svega zahvaljujući hrišćanstvu, ali ne samo njegovoj zapadnoj, već i istočnoj varijanti - kaže Perčević.

- Patrijarh Kiril smatra da se Evropa na taj način lišava svoje duše.

POSTIGNUTO I PROPUŠTENO

OBJAVLjIVANjEM "Obećane zemlje" "Interkomerc" je zaokružio svojevrsnu trilogiju Baraka Obame. Pre 14 godina izašla je njegova knjiga "Smelost nade", koja govori o njegovom velikom političkom početku, dok je 2010. objavljena "Promena u koju verujemo". U ovoj knjizi predstavljen je politički program tada aktuelnog predsednika. "Obećana zemlja" je pogled na propušteno i postignuto nekadašnjeg američkog predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!