"IGOROVI DANI" U TEATRU: Novosadski SNP i beogradsko Narodno pozorište organizuju reviju predstava Igora Vuka Torbice

V.V.S.

04. 01. 2022. u 15:34

U SRPSKOM narodnom pozorištu kraj januara biće posvećen mladom,prerano preminulom reditelju Igoru Vuku Torbici. Drama SNP-a organizuje reviju izuzetnih predstava ovog reditelja pod nazivom "Igorovi dani", a inicijativi se priključilo i Narodno pozorište Beograd, pa će se predstave održavati u Novom Sadu i glavnom gradu.

ИГОРОВИ ДАНИ У ТЕАТРУ: Новосадски СНП и београдско Народно позориште организују ревију представа Игора Вука Торбице

foto :Mirjana Janković

Od 24. do 28. januara u SNP-u, publika će imati priliku da pogleda: "Carstvo mraka" Narodnog pozorišta iz Beograda, "Krvave svadbe" Srpskog narodnog pozorišta i Budva Grad teatra, "Don Žuan" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, "Bakhe" Narodnog teatra iz Bitolja, kao i "Tartif" Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta .

Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović kaže da ovo nije ni festival ni memorijal, ovo je način da se odužimo jednom vanvremenskom talentu, koji nam je, za kratko vreme koje je proveo među nama, pokazao put.

- To je put beskompromisnog, visoko estetizovanog teatra. Pokazao nam je da moramo uložiti u mladost, verovati joj, istrpeti je i negovati darovite i posvećene stvaraoce. Siguran sam da će vreme tek pokazati koliko je značajno Igorovo stvaralaštvo, a ovo okupljanje teatara u kojima je radio, samo je korak u tom pravcu. Pozorišta koja i dalje na repertoaru imaju Igorove predstave, moraju te predstave da čuvaju što je duže moguće, baš zbog generacija koje dolaze - istakao je Filipović.

Molina Udovički Fotez, direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, ističe:

- Bila sam dramaturg predstave "Carstvo mraka". To je bio proces tokom koga je carovala stvaralačka svetlost Igora Vuka Torbice. Ta svetlost ostaje zauvek u njegovim predstavama i pruža ushićenje publici koja ih gleda. Čuvajmo Igorove prestave kao najveće dragocenosti naših teatara.

I beogradska publika moći će da pogleda ove predstave, pa će tako 26. januara u Narodnom pozorištu biti izvedena "Krvave svadbe". Potom, 28. januara biće odigrana predstava "Bakhe -Kratak pregled raspada", dok je naredni dan rezervisan za "Tartifa". Predstavu "Don Žuan" publika će u Beogradu videti 30. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!