VAJARSKA DELA RAJKA POPIVODE U GALERIJI "B2": U kavezu savremenog čoveka

M.A.K.

09. 12. 2021. u 17:55

RADOVI vajara Rajka Popivode, nastali u prethodnih dvadeset godina, biće predstavljenu u subotu, 11. decembra, od 19 časova, na izložbi "U lavirintu", u beogradskoj galeriji "B2".

ВАЈАРСКА ДЕЛА РАЈКА ПОПИВОДЕ У ГАЛЕРИЈИ Б2: У кавезу савременог човека

Foto promo Galerija B2

Ovim delima autor je pokušao da odgonetne jedno od ključnih skulptorskih pitanja - a to je odnos površine i unutrašnje mase, šta je spolja, a šta iznutra. Ali, dela su i svedočanstvo o stanju duha savremenog čoveka i civilizacije. Govore o čoveku koji je zarobljen u ličnom kavezu, onespokojen strastima, gubitkom kontrole, nemanja odgovornosti; čoveka koji ne menja svoj prostor već traži izlazak iz lavirinta.

- Od svojih stvaralačkih početaka, sredinom 70-ih godina proteklog veka, u fokusu Popivodinog interesovanja bio je čovek i proces njegovog otuđenja - primećuje istoričarka umetnosti Danijela Purešević, u katalogu. - U svom skulptorskom radu on se slobodno kretao u širokom polju između figurativnog, asocijativnog i apstraktnog, neretko reciklirajući i rekontekstualizujući vlastita ostvarenja, često ponavljajući pojedine elemente kao što su: kavez, lavirint, šiljci, rukohvati, "pakovanja". Aktuelnom izložbom on u svoj umetnički vokabular uvodi još jedan značajan elemenat - ogledalo/odraz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)