ŽIVOT U PRIVIDU REALNOSTI: U Beogradskom dramskom pozorištu počeo drugi, sedmodnevni RUTA festival

V. STRUGAR

02. 12. 2021. u 09:30

BEOGRADSKO dramsko pozorište je do 6. decembra, po drugi put, domaćin susreta Regionalne unije teatara "RUTA grupa Triglav", a svoje nove produkcije izvešće Kazalište Ulisis, MGL iz Ljubljane, Gradsko pozorište iz Podgorice, Dramski teatar iz Skoplja i sarajevski Kamerni teatar 55.

ЖИВОТ У ПРИВИДУ РЕАЛНОСТИ: У Београдском драмском позоришту почео други, седмодневни РУТА фестивал

Vesna Čipčić u predstavi Living room, Foto D. Udovićić

Festivalska zavesa podignuta je, u isto ovo vreme 2019. godine (na inicijativu teatra na Crvenom krstu) i u međuvremenu, u vanrednim pandemijskim okolnostima, predstave su odigrane u svim delovima nekadašnje Jugoslavije, osim u Skoplju, u kom će RUTA imati "dvostruko" izdanje.

- Veliki je značaj regionalnog povezivanja. Uspeli smo da zatvorimo prvi krug, uz izuzetan napor i želju naših kuća. Inače, u regularnim uslovima, na svaka dva meseca menjaće se "domaćinstvo": tokom jedne kalendarske godine, u šest gradova, organizovaćemo revijalnu smotru predstava - kaže Jug Radivojević, direktor BDP.

Prvi čovek pozorišta na Krstu dodaje da su po repertoarskom i organizacionom modelu sva okupljena pozorišta slična njihovom teatru.

- RUTA nam je udahnula život u ovom, moglo bi se reći, prividu realnosti. Naučili smo da planiramo na duge staze. BDP će od naredne godine na pet meseci objavljivati repertoar, što nam omogućava da unapred angažujemo najznačajnije reditelje. A već znamo i šta ćemo raditi 2023. godine: RUTA koprodukciju, u kojoj će učestvovati svih šest teatara.

Premijera će biti na Brionima, postavićemo na scenu veliki pozorišni naslov, prepoznatljiv u čitavom regionu, u postavci, takođe, nekog velikog reditelja. Inače, dosadašnje iskustvo pokazalo je da saradnja sa svetom uopšte nije komplikovana - kad postoje ideja, volja i čvrsta organizacija.

Festival su otvorili domaćini predstavom Living room nemačkog autora Ernsta Mondtaga (koprodukcija sa Bitef teatrom i Bitef festivalom).

- Tolika je radost u pozorištu! Sinoć su bile kolege iz drugih kuća i osetili su, kao i mi, neverovatno zadovoljstvo i ambiciju da se, uprkos svemu, bavimo festivalom. Pravi je potez što će se u sedam dana odgledati ono što je najreprezentativnije u celom našem regionu - ističe Vesna Čipčić. 

- A posle predstave se svi družimo, upoznajemo nove glumce i reditelje. Sve nas to podseća na neka stara, zaboravljena vremena. Možda je to i najlepša impresija.

JONESKO

KAZALIŠTE Ulisis večeras izvodi predstavu "Nosorog" Ežena Joneska (u režiji Lenke Udovički), dok su dan kasnije na programu "Stranci" Paola Đenovezea, u postavci Nele Vitošević i izvođenju Dramskog teatra iz Skoplja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju