BRIGA O NAŠIM REMEK-DELIMA: Veliko interesovanje za izložbu radova simbolista u Galeriji Matice srpske

J. SIMIĆ

20. 11. 2021. u 13:47

ZAHVALjUJUĆI novoustanovljenom partnerstvu Galerije Matice srpske u Novom Sadu i osiguravajuće kuće Uniqa, poklonici likovne umetnosti imaju privilegiju da do kraja januara pogledaju izuzetnu izložbu "Život - San - Smrt.

БРИГА О НАШИМ РЕМЕК-ДЕЛИМА: Велико интересовање за изложбу радова симболиста у Галерији Матице српске

Đorđe Krstić, "Slepa devojka", Foto GMS

Evropski okiviri srpskog simbolizma", koja sadrži 77 reprezentativnih dela iz 17 umetničkih kolekcija simbolizma, slikarskog izraza s kraja 19. i početka 20. veka.

Za postavku vlada veliko interesovanje od 5. novembra, kada je otvorena, jer uz slike srpskih simbolista, kao i dela iz galerija u Zagrebu i Osijeku, evropski okvir ovom umetničkom doživljaju daje i pet dela iz čuvene bečke Galerije "Belvedere", koja su u Srbiji predstavljena prvi put.

- Partnerstvom sa kućom Uniqa publici je pružena prilika da prvi put vidi dela evropskih velikana simbolizma u dijalogu sa domaćim stvaraocima, što omogućava sagledavanje širih okvira ove umetničke epohe. Zajedničkim zalaganjem načinili smo ne samo nacionalni već i internacionalni iskorak - kazala je novinarima upravnica GMS dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Umetnost i osiguranje, po viđenju direktorke "Brenda i komunikacije Uniqa osiguranje" Sonje Marić, spaja neraskidiva nit.

- Sa višedecenijskim iskustvom u osiguravanju umetnina širom sveta, postigli smo da publika u Srbiji vidi i pet dela izuzetne vrednosti koja su vlasništvo veličanstvene bečke galerije "Belvedere". Naša opredeljenost je očuvanje umetničkih dela neprocenjive vrednosti za buduće generacije - rekla je Sonja Marić.

Iz bečke galerije u Novi Sad su dopremljena dela Franca Štuka, Adolfa Hiremi Hiršla, Ludviga fon Hofmana, Rudolfa Jetmara i Eduarda Vajta.

VIRTUELNA ŠETNjA

POSEBAN pečat ove izložbe predstavlja video koji omogućava virtuelnu šetnju ljubitelja umetnosti sa svih meridijana kroz prostorije GMS u kojima su prvi put ovako sabrana dela simbolizma na jednom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)