90. JESENJA IZLOŽBA U UMETNIČKOM PAVILJONU "CVIJETA ZUZORIĆ": Vanredno stanje i posledice

M.A.K.

15. 11. 2021. u 22:51

U UMETNIČKOM paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Malom Kalemegdanu , u četvrtak, i 19 časova, biće otvorena tradicionalna, 90. Jesenja izložba.

90. ЈЕСЕЊА ИЗЛОЖБА У УМЕТНИЧКОМ ПАВИЉОНУ ЦВИЈЕТА ЗУЗОРИЋ: Ванредно стање и последице

Arhiva Novosti

Ovogodišnja grupna postavka članova Udruženja nosi naziv "Vanredno stanje", a koncipirao je Umetnički savet ULUS-a, u saradnji sa istoričarima umetnosti dr Dejanom Sretenovićem i dr Jelenom Stojanović.

Polazeći od definicije italijanskog filozofa Đorđa Agambena prema kojoj "vanredno stanje" opisuje stanje kada su ljudska prava i pravni sistem suspendovani zbog neke velike krize koja ugrožava državni poredak, autori postavke konstatuju da se upravo to dogodilo po izbijanju pandemije korone. Veći deo sveta tako se našao u vanrednom stanju. Izložba će zato obuhvatiti dijapazon umetničkih refleksija tog stanja i posledica koje ostavlja za sobom.

Učesnici na jubilarne Jesenje izložbe su Aleksandra Kokotović, Aleksandar Paunković, Aleksandra Vasović, Aleksandrija Ajduković, Ana Nedeljković, Ana Miladinović, Ana Milosavljević, Bojan Radojčić, Boško Atanacković, Dimitrije Pecić, Dragana Žarevac i Ivana Dragutinović Sokolovski, Dejan Marković, Filip Ristić, Gregor Mobius (Goran Đorđević), Gorski Kabadaja, Griša Masnikosa, Igor Zenzerović, Ivan Grubanov. Postaka će obuhvatiti i radove Ivana Petrovića, Jelene Ilić, Jelene Paunković, Lidije Mićović, Marije Kovačević, Marije Kućan, Marine Tomić, Milane Paunović, Milice Đorđević, Mirona Mutaovića, Nede Kovinić, Nikole Radosavljevića, Nemanje Lađića, Nine Sumarac. Među izlagačima su i Radmila Duda Ludošan, Sanja Anđelković, Sara Masnikosa, Selma Đulizarević Karanović, Siniša Ilić, Srđan Veljović, Stevan Kojić, Tamara Agić, Tamara Jokić, Tijana Pakić Feterman, Todd Ayoung, Vida Stanisavac Vujčić i Vladimir Milanović.

Ova grupna postavka je je jedna od izložbi sa najdužom tradicijom na ovim prostorima. Prvi put je otvorena 1928. godine, a organizovalo ju je Udruženje prijatelja umetnosti "Cvijeta Zuzorić" koje je u međuratnom periodu upriličilo 13 puta, do 1940.godine. Od 1945. ULUS je preuzeo organizaciju Jesenje izložbe, i do danas je priredio 77 izložbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)