PEVAMO U ČAST TEODORAKISA: Simfonijski orkestar čuvenog kompozitora sa horom i solistima održaće tri koncerta u Srbiji

A. VOJINOVIĆ

06. 11. 2021. u 11:44

SIMFONIJSKI orkestar Mikisa Teodorakisa, čuvenog grčkog kompozitora i velikog prijatelja naše zemlje, u pratnji hora Opštine Krf "San Đakomo" i solista iz Atine iduće nedelje održaće tri koncerta u Srbiji u čast slavnog muzičara.

ПЕВАМО У ЧАСТ ТЕОДОРАКИСА: Симфонијски оркестар чувеног композитора са хором и солистима одржаће три концерта у Србији

Mikis Teodorakis, Foto EPA

U izvođenju muzike grčkih umetnika uživaće publika u petak, 12. novembra, u Staroj Pazovi, dan kasnije Beograđani u Hramu Svetog Save, a u nedelju posetioci Golubačke tvrđave.

Koncerte organizuje Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva u saradnji sa prijateljima iz pravoslavnog časopisa "Svetosavsko zvonce". Domaća publika biće u prilici da čuje neke od najpoznatijih dela iz širokog opusa Mikisa Teodorakisa, koji nas je nedavno napustio u 97. godini.

- Kao što je Mikis Teodorakis 1999. godine za vreme NATO bombardovanja pevao za Srbiju, sada ćemo mi pevati njemu u čast iz Srbije - govori, za "Novosti", Željko Popović, predsednik Društva grčko-srpskog prijateljstva. Simfonijski orkestar, hor Opštine Krf i solisti će pored Teodorakisovih pesama izvesti i nekoliko duhovnih pesama, kao i dve naše poznate pesme "Tamo daleko" i "Ovo je Srbija".

Simfonijski orkestar čuvenog grčkog kompozitora, Foto Privatna arhiva

Simfonijski orkestar slavnog grčkog kompozitora osnovan je 2020. godine na Krfu, a u Srbiji će nastupiti pod dirigentskom palicom dirigenta Ilijasa Gogidisa (22). Mladi maestro je bio jedan od poslednjih Teodorakisovih učenika, koji je rastao uz njega i zajedno sa učiteljem osnovao orkestar na čijem je čelu danas.

Prema Popovićevim rečima zajedno sa muzičarima i organizatorima u Srbiju će na koncerte doći i predsednik Skupštine grada Krfa Dimitris Metalinos.

- U Staroj Pazovi nastupićemo u Domu kulture, zatim u Beogradu u kripti Hrama Svetog Save od 16 časova, gde ćemo izvesti četiri, pet duhovnih pesama, i na kraju u prostoru Golubačke tvrđave gde ćemo za kraj izvesti lep koncert u drugačijem ambijentu - najavljuje Popović za naš list.

Ilijas Gogidis Željko Popović i Spiros Suerf, Foto Privatna arhiva

Grčki kompozitor Mikis Teodorakis preminuo je 2. septembra ove godine u Atini. Na vest da je stalo srce slavnog muzičara Srbija nije bila ravnodušna. Čuveni umetnik bio nam je pravi prijatelj kada nam je bilo najteže 1999. godine za vreme bombardovanja. Naš narod pamti njegov vatreni govor na atinskom trgu Sintagma 26. aprila 1999, gde je pred stotinama sunarodnika poručio:

- Mi stojimo pored žrtava naše srpske braće i želimo da naša pesma nadjača zvuk sirena koje plaču i fijuk raketa. Beograde, danas pevamo za tebe! Hajde da svi zajedno glasno pevamo da nas čuju. Mi smo uz vas! Budite hrabri! Pravda je na vašoj strani, pravda na kraju uvek pobedi. Rekao bih da pevamo i da nas Evropljani čuju, ali bojim se da je to gubljenje vremena. Većina njih tamo gore je potpuno slepa i gluva.

SNP POKLONIO BALET

TEODORAKIS je ostao upamćen i kada je novosadskom Srpskom narodnom pozorištu tokom devedesetih, kada je naša zemlja bila pod sankcijama, poklonio notni materijal svoje čuvene predstave rađene po motivima romana "Doživljaji Aleksisa Zorbasa" Nikosa Kazancakisa. Po tom delu je 1964. godine snimljen čuveni film "Grk Zorba", za koji je Teodorakis komponovao muziku. Kasnije, 1988. na istu temu je napisao istoimeni balet koji je darovao Srbima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)