U 68 SOBA IZLAŽE 68 UMETNIKA: Zgrada hotela "Beograd", iz tridesetih godina, postala novo stecište mladih slikara

V. N.

03. 11. 2021. u 09:53

ONO što je godinama bila zgrada BIGZ-a u Beogradu, dom više stotina umetnika, sportskih, kulturnih i umetničkih udruženja i art kolektiva, koja je pod svojim krovom iznedrila više stotina bendova i muzičkih izdanja, mogao bi da postane prestonički hotel "Beograd".

У 68 СОБА ИЗЛАЖЕ 68 УМЕТНИКА: Зграда хотела Београд, из тридесетих година, постала ново стециште младих сликара

Foto Fejsbuk/Žika Filipović

Zdanje izgrađeno 1936. između zgrada u Nemanjinoj i Balkanskoj ulici, bilo je ponos grada, da bi posle Drugog svetskog rata bilo nacionalizovano. Posle 75 godina, tokom kojih su hotelom raspolagale i "Železnice Srbije", vraćen je vlasniku Vladimiru Markoviću, praunuku Vladimira Đorđevića koji je zdanje podigao. Razume se, u potpuno devastiranom stanju. Ideja naslednika hotela je da to bude mesto okupljanja Beograđana, gde će posetioci moći da se upoznaju sa duhom starog Beograda.

A dok mu se ne vrati stari sjaj, poslužiće kao izložbeni prostor ili mesto okupljanja mladih umetnika. U 68 soba hotela, koji već neko vreme nije u funkciji, svoje radove izložilo je isto toliko umetnika. Ulaz je slobodan radnim danima od 11 do 13.15, kao i subotom od 9 do 10.30, a nedeljom je nekadašnji hotel "Beograd" zatvoren. Svi su dobrodošli, naročito oni kojima su dojadile onlajn izložbe, a navikli su u ovo vreme da svrate na Oktobarski salon. Osećaj novog umetničkog entuzijazma je zagarantovan u svakoj od 68 soba. Kao bonus, osim izložbe, dobija se i najlepši pogled na srpsku prestonicu, pogotovo u sobama na drugom i trećem spratu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!