IZLOŽBA METAFIZIKE I MAGIJE: Večeras u Kulturnom centru Novog Sada prvo Bijenale fantastike

J. S.

02. 11. 2021. u 13:07

IZLOŽBA prvog Bijenala fantastike u Srbiji - festival umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog - biće otvorena večeras u 17 sati u Kulturnom centru Novog Sada, uz propisane mere zaštite i moći će da se pogleda do 15. novembra u klubu „Tribina mladih“ i Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

ИЗЛОЖБА МЕТАФИЗИКЕ И МАГИЈЕ: Вечерас у Културном центру Новог Сада прво Бијенале фантастике

kcns

Organizator Bijenala fantastike je Fondacija „Mihajlović Feniks“. Reč je o postavci koja je bila predstavljena beogradskoj publici tokom oktobra u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca. Bijenale fantastike je izložba umetničkih dela koja promovišu slikarstvo fantastike, metafizike, magičnog realizma i nadrealizma.

Vizionarski projekat Fondacije „Mihajlović Feniks” omogućiće novosadskoj publici da na jednom mestu vidi slike 36 umetnika, koje je odabrao stručni žiri među više od 500 radova pristiglih na javni konkurs. Žiri su činili: profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu dr um. Katarina Zarić, likovni kritičar Dejan Đorić i direktor Moderne galerije u Valjevu Vojislav Jovanović.

Na otvaranju beogradskog Bijenala proglašeni su i dobitnici tri značajne nagrade: Gran-pri, Nagrade za životno delo i nagrade „Perspektiva” - koja se dodeljuje najboljem mladom umetniku u domenu fantastike. Nagrada Gran-pri pripala je prof. Željku Đuroviću za delo „Zlatokrila” iz 2021.godine.

Nagrada „Perspektive”, za najboljeg mladog stvaraoca, pripala je Veljku Valjareviću za sliku „Pad”, iz 2021. godine, a priznanje za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru - Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)