HORIZONTI VELIČKOVIĆA: Retrospektivna izložba našeg velikog slikara juče otvorena u Muzeju savremene umetnosti

V. C. S.

21. 10. 2021. u 07:20

RETROSPEKTIVNA izložba čuvenog slikara Vladimira Veličkovića "Figura kao izraz egzistencije" otvorena je juče u Muzeju savremene umetnosti, u Beogradu.

ХОРИЗОНТИ ВЕЛИЧКОВИЋА: Ретроспективна изложба нашег великог сликара јуче отворена у Музеју савремене уметности

Foto V. Danilov

Autorke postavke su muzejske savetnice Svetlana Mitić i Žaklina Ratković.

Otvarajući izložbu, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je podsetila da je Veličković bio i srpski i francuski slikar koji nikada nije prekidao veze sa Srbijom i nekadašnjom Jugoslavijom. Ukazala je i da je bio prvi Srbin - član francuske Akademije lepih umetnosti, kao i da je srećna što je ministarstvo na čijem je čelu od početka uključeno u organizaciju te velike izložbe.

Izložba, kako ističu u MSU, nije hronološki koncipirana, već prati određene problemsko-tematske segmente u umetnikovom radu. Kroz deset odvojenih celina, koje su definisane kao "Mladost", "Raspeća", "Telo u pokretu", "Mesta", "Gubilišta", "Glave", "Poreklo", "Životinje", "Ništavilo" i "Bez imena", postiže se uvid u složenost Veličkovićevog opusa.

- Pratimo njegov rad od najranijih crteža i slika, nastalih u beogradskom periodu, kada radi oskudne prostore, ukočene, statične atmosfere, preko barokne uzvitlanosti naglašenog pokreta u ciklusu "Strašila", potom figura u različitim fazama trčanja ili pada inspirisanih Mejbridžovim istorijskim eksperimentima sa fotografijom, pa uzavrelih frenetičnih glava oratora ili ispražnjenih, pustih prostora gubilišta, sve do poslednjih prizora spaljene zemlje i pejzaža, čija se linija horizonta gubi u izmaglici dima i magle - navode u MSU.

Foto MSU

Izložba je priređena na svih pet nivoa Muzeja i obuhvata više od sto radova, među kojima i trinaest iz zbirki MSU, sakupljenih između 1962. i 2019. Osim toga zastupljena su i dela iz drugih muzeja i galerija, kao što su: Nacionalni muzej moderne umetnosti - Centar Pompidu (Pariz), Centre national des arts plastiques (Pariz), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Moderna galerija (Ljubljana), Muzejot na sovremenata umetnost (Skoplje), Umjetnička galerija (Dubrovnik), Narodni muzej u Beogradu, Muzej Zepter, Muzej grada Beograda, Istorijski muzej Srbije, Umetnička zbirka SANU...

Ministarka Maja Gojković na otvaranju izložbe, Foto MKI

U MSU ističu da je Veličković (1935-2019) jedinstvena stvaralačka figura, koja istovremeno pripada srpskoj, jugoslovenskoj, francuskoj u evropskoj kulturi. Diplomirao je 1960. na Arhitektonskom fakultetu, u Beogradu. Bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića (1962-1963) u Zagrebu, a od 1963. izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama. Od 1966. godine živi i radi u Parizu. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada u zemlji i svetu. Bio je član SANU, Francuske akademije i Makedonske akademije nauka i umetnosti. Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem u oblasti kulture i umetnosti Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres i Ordenom Legije časti.

Porodična arhiva

POSEBNU celinu predstavljaju fotografije i pisma iz porodične arhive umetnika.

Izložbu prate i dokumentarni filmovi i video-prilozi, a postavka će biti otvorena do 21. februara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo