OD BIDERMAJERA DO MEDIALE: U Istorijskom muzeju Srbije danas se otvara izložba autorke Tijane Jovanović Češke

A. VOJINOVIĆ

19. 10. 2021. u 09:34

IZLOŽBA pod nazivom "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije" autorke Tijane Jovanović Češke biće svečano otvorena danas u 16 časova.

ОД БИДЕРМАЈЕРА  ДО МЕДИАЛЕ: У Историјском музеју Србије данас се отвара изложба ауторке Тијане Јовановић Чешке

Foto Arhiva

Posetioci Istorijskog muzeja Srbije će biti u prilici da u okviru postavke vide više od stotinu originalnih slika gotovo svih naših značajnijih slikara u prethodna dva veka među kojima su i dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Todorovića...

Kako se navodi u najavi izložbe, autorka Tijana Jovanović Češka, muzejska savetnica, prvi put publici predstavlja, isključivo iz umetničkog aspekta, izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja:

- Zbog prirode izložbenog prostora, koncepcija izložbe je zasnovana na posebnim, slobodnije kombinovanim celinama, u kojima su prikazani hronoliški i stilski razvoj srpskog slikarstva tokom 19. i 20. veka. Segmenti izložbe su i tematski uslovljeni istorijskim zbivanjima na ovim prostorima i naslovljeni su: "Portret kao istorijski izvor", "Dinastija Karađorđevića i ratovi za oslobođenje Srbije", "Drugi svetski rat u delima umetnika", "Likovno stvaralaštvo u zarobljeničkim oficirskim logorima Drugog svetskog rata", "Umetnost u vreme socijalizma", "Portretno i pejzažno slikarstvo" i "Umetnička grupa Mediala".

Leonid Šejka, Foto Arhiva

Posetioci će u narednim danima moći da pogledaju više od stotinu originalnih slika, kao i skica i kopija naših najpoznatijih umetnika u prethodna dva stoleća - Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Stevana Aleksića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Đorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi Mediala, ali i mnogih drugih.

Detalj sa izložbe, Foto Arhiva

U okviru izložbe, pored radova koji su kolekcionirani do 2019, biće prikazana i dela koja su nabavljena do 2021. godine. Među njima su to i portret kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portret kraljice Marije Karađorđević (nepoznat autor). Publika će prvi put videti i nekada cenzurisanu sliku Miodraga Miće Popovića "7. juli - Ustanak 1941", koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka.

Dado Đurić, Foto Arhiva

 

Đorđe Krstić, "Prelja", Foto Arhiva

Izložbu "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije" danas će u 16 časova svečano otvoriti ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, dok će od 18 sati svi zainteresovani građani moći da uđu u muzej na Trgu Nikole Pašića i pogledaju postavku.

Mića Popović, "Ustanak 1941",Foto Arhiva

Kategorije

U tematskom pogledu na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji. Zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao i primerci religioznog slikarstva - navode organizatori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba